- Este în comuna Carașova, județul Caraș-Severin
- Rezervație naturală
- Altitudine: 150 – 200 m
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Cheile Carașului alcătuiesc o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Carașova…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: permanent
In anul 2000 Cheile Carașului dobândesc statut de rezervație naturală în cadrul Parcului Național Semenic-Cheile Carașului din care fac parte. Rezervația naturală este o formatiune de tip chei întinsă pe o suprafață de 2988,67 ha, aflată în Munții Aninei, între confluența pârâului Comarnic cu râul Carașul și comuna Carașova. Distanța pe care se întind cheile este de aproximativ 18-19 km, cu pereți care se ridică cu 150-250 m înălțime deasupra talvegului văii, cu numeroase peșteri ale căror intrări sunt situate la înălțimi diferite față de talvegul văii.
Intrarea în chei se face din comuna Carașova, mergând pe o potecă de-a lungul râului Caraș, parcurgerea cheilor se face pe jos, având posibilitatea de a vedea vegetația, peșterile și peisajele superbe din chei. Obiectivele turistice din Cheile Carașului sunt: Peștera Văleaga, Peștera de după Cârsa, Peștera Liliecilor, Peștera de sub Cetate, Cetatea Caraș, Peștera din drumul Prolazului, Poiana Prolaz etc.
În cadrul complexului de peşteri din Cheile Caraşului, se numără şi Peştera Popovăţ ce a a adăpostit cândva în „Sala cu oase”, 8 specii de lilieci, dintre care unele rare, precum Myotis becksteini şi Eptesicus nilssoni. Au fost descoperite aici şi resturi de Ursus Speleus precum şi ale unui rozător fosil Cricetulus migratorius. Situată pe raza localităţii Iabalcea (comuna Covasna), peştera are o lungime de 1.121 m, iar pe măsură ce se avansează în interior, creşte ca mărime. Intrarea în peşteră este îngustă şi mică, cu o lungime de 10 m şi continuă cu săli mari legate între ele, ce poartă diverse denumiri precum, „Sala cu prăbuşiri”, „Sala cu oase”, „Sala mică”, „Sala triplă” , „Sala cu argilă” şi „Sala finală”, care este şi cea mai lungă (80 de m) şi impresionantă prin stalacmite, stalactite, coloane, stalactite fistulare etc.
Bogătia în specii a Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului este rezultatul conditiilor variate de clima și relief pe care acestea le oferă dezvoltării lumii vegetale. Prezența pădurilor, stâncariilor, grohotisurilor și a ochiurilor de mlaștină favorizează menținerea unei diversități botanice deosebite, formând un adevărat paradis vegetal.
Date de contact: comuna Carașova, județul Caraș-Severin. |
|
|