- Este în Baia Mare, judetul Maramures
- Unitate geografică depresiune
- Altitudine: 800 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pe culmea sudică a munților Gutâi, mai exact în zona centrală a acesteia se află rezervația de castan comestibil de la Baia Mare. In această rezervatie întinsă pe o arie de 500 ha se găsesc roci sedimentare panoniene și subordonat sarmațiene. Această zonă este cea mai extinsa din tara, castanul comestibil băimarean fiind ocrotit prin lege din 1962. Din anul 2000 dobăndește statutul de rezervație…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: permanent in aer liber
In subsolul rezervației se găsesc diverse tipuri de roci eruptive. Castanului băimarean îi sunt prielnice solurile brune de pădure, mediu podzolite sau chiar puternic podzolite având un conținut modic de substanțe nutritive dar un procent ridicat în potasiu. În tara noastră, castanul comestibil este raspândit în areale de tip forestier fiind concentrat în două zone mari, una dintre acestea fiind Baia Mare.
După unii cercetători din domeniu se pare că acest arbore a fost adus în tara noastră în Maramureș de catre călugării greci sau coloniștii romani, prezența lui fiind atestată documentar din secolul XIV. Un detaliu original îl constituie faptul că frunza acestui castan comestibil este trecută pe stema orașului Baia Mare.
Numele acestui tip de arbore provine de la fructele sale care sunt comestibile fiind o adevărată delicatesă utilizată ca ingredient de către fabricanții de ciocolată și delicatese. Lemnul său este frumos și durabil fiind folosit la confecționarea diverselor obiecte din lemn (mobilă, butoaie,material pentru garduri sau chiar ca material de grinzi pentru acoperișul clădirilor).
Date de contact: Baia Mare, judeţul Maramureş |