- Este în Salca, Județ Oradea
- Unitate geografică: Câmpia Crişurilor
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Datare: 1800
- Origini: neolitic
Situl arheologic Salca se află în partea sudică a municipiului Oradea, la periferie, între Cimitirul Cimitirul Rulikovszky şi fosta Fabrică de Bere (azi Magazinul Lotus) pe o terasa aluviala a Crişului Repede…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Situl arheologic Salca este cel mai mare, mai interesant şi mai complex sit de pe teritoriul Oradiei. În epocile preistorie precum şi în evul mediu timpuriu până la întemeierea oraşului medieval a fost cel mai însemnat centru de habitat cunoscut din Bihor.
Numele „Salca” se trage de la o aşezare rurală medievală, care a fost atestată aici în secolul al XIV-lea şi care a existat sub forma unui cătun până la mijlocul secolului al XVIII-lea. Ulterior, aici a existat o cărămidărie şi terenuri agricole aparţinătoare satului Seleuş. Primele obiecte arheologice au ieşit la suprafaţă cu ocazia extragerii lutului pentru cărămidărie. Aceste piese au fost înregistrate în colecţia muzeului orădean începând din anul 1871. Până în secolul XX, situl s-a aflat între oraş şi satul Seleuş.
Săpăturile arheologice au fost efectuate în mai multe rânduri, începând din 1930, 1959-1962, 1977, 1994-1997, 2001. Din păcate, cea mai mare parte a complexului a fost distrus de lucrările de construcţie a oraşului aflat în extindere continuă în a doua jumătate a secolului XX. Specialiştii spun că cele mai vechi urme, portivit fragmentelor descoperite, provin din neoliticul timpuriu (a doua epocă de piatră) şi sunt urmate de aşezări şi necropole ce aparţin, pe rând, epocii de cupru, a bronzului, prima şi a doua epocă a fierului, toate perioadele epocii migraţiilor, evul mediu, precum şi epoca premodernă până la sfârşitul secolului XVII. Cu alte cuvinte, aceste descoperiri se întind pe o perioadă de 3000 – 4000 înaintea erei noastre şi până în secolul XVII era noastră.
Ca şi întindere, este un sit imens, axul est-vest al sitului ţine de la Cimitirul Municipal prin Lotus, Strada Vavilov până spre Strada Bumbacului unde este Biserica Romano-Catolică de astăzi. Al treilea record ţine de săpătura în sine, fiind cel mai mare sit cercetat pe o suprafaţă compactă din istoria arheologiei din Nord Vestul României.
Săpăturile arheologice continuă şi acum, situl fiind foarte complex, conduse de arheologul Muzeului Ţării Crişurilor, iar vestigiile se înmulţesc pe măsură ce săpăturile înaintează.
Acces: Strada Vaporului, Oradea, judeţul Bihor