- Este in comuna Pietroșița, județul Dâmbovița
- Construit în 1942
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară, cunoscut și sub denumirea de muzeu sătesc se află în comuna Pietroșița, de-a lungul șoselei naționale nr. 71, București-Târgoviște-Sinaia..
- Condiții de vizitare: cu ghid
Încercarile de înființare la Pietroșița a unui muzeu de istorie și etnografie, au existat înca de la inceputul secolului al XX-lea, când etnografi și folcloriști au organizat un muzeu mixt al comunei în anul 1942, ce cuprindea documente, dovezi materiale și spirituale ale istoriei poporului român din acest perimetru, obiecte de etnografie, etc.
În anul 1974 comuna Pietroșița dispunea de un muzeu sătesc amenajat într-o cladire-monument de arhitectură țărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea – casa Şerban Popescu și continea o importantă colecție de artă populară strânsă de pasionatul profesor Dumitru Ulieru. Muzeul a fost reorganizat în vara anului 1998 în acelasi spațiu.
Casa are planul dezvoltat pe două nivele, iar spre exterior este prevazută cu prispe și foișoare decorate cu parmalac și traforaj. Muzeul are suficient spațiu pentru ilustrarea prin exponate a ocupațiilor și meșteșugurilor tradiționale. La parterul clădirii se află expuse obiecte de uz casnic, care ilustrează aspecte referitoare la creșterea vitelor, păstorit, pomicultură, prelucrarea lemnului – sitărit – tâmplărie, dulgherie, cioplitul pietrei, torsul și țesutul fibrelor vegetale și animale.
De asemenea sunt prezente în această expoziție permanentă obiecte ilustrând transportul și cărăușia: un car cu osii de lemn, tanjale pentru cai și boi, șei de cal și de măgar, sănii pentru cărat lemne, coșuri, cobilițe. Se regăsesc aici piese de port, scoarțe, ștergare, ceramică populară și buciume, buhaie, plosii, etc. Muzeul prezintă pe lângă colecția profesorului Dumitru Ulieru, interioare țărănești, care vorbesc vizitatorului despre specificul vieții țăranului român în contextul civilizației naționale.
Colecţia cuprinde peste 800 de obiecte care vorbesc despre viaţa comunităţii rurale a localităţii în veacurile trecute. Printre cele mai importante exponate, se numără produse ale artei populare locale – ştergare, scoarţe, piese de port – Pietroşiţa fiind un important centru de ţesut covoare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
Miercuri – Duminică: 9:00 – 17:00, cu excepția primului și celui de-al treilea week-end din lună, când muzeul este închis. În zilele de luni și marți, după fiecare week-end liber, muzeul va fi deschis. |
Date de contact: Comuna Pietroșița, județul Dâmbovița, Tel/fax 0245/612.877. |
|
|