- Este în centrul localităţii Frăsinet, Județul Teleorman
- Construită în sec. XV – XVI
- Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.
Cula lui Costea este un monument istoric cu o construcţie tipică pentru Oltenia în timpul „crizei orientale”, unul dintre puţinele imobile de acest gen ce încă mai poate fi vizitat…
- Cod monument Istoric: TR-II-m-A-14340
- Trasee amenajate: da
Cula este un tip de construcţie semifortificată specifică spaţiului balcanic, existentă mai ales pe teritoriul Serbiei şi Albaniei. Alţi cercetători consideră că originea culelor este în Afganistan şi în Iran, dar astfel de arhitecturi au fost găsite şi în câmpiile unor ţări occidentale precum Italia, Franţa sau Spania.
În România, culele există mai ales în regiunea de dealuri a Olteniei, alte construcţii au fost identificate în Muntenia, în judeţul Argeş, până către Bucureşti.
Denumirea lor provine de la cuvântul din limba turcă „kule” care înseamnă turn, fortificaţiile fiind specifice secolelor XVIII şi XIX.
Culele erau de fapt locuinţe ale boierilor construite pentru a proteja viaţa membrilor familiei şi avutul acestora în timpul invaziilor interprinse de jefuitorii otomani veniţi din sudul Dunării. Imobilele aveau formă de turn, cu 3-4 caturi şi erau prevăzute cu metereze de unde se trăgeau focuri de armă în orice parte a curţii.
În beci se afla fântâna. Scara către etajele superioare putea fi mobilă, uşile erau masive, beciul solid, cu pereţi groşi de un metru consolidaţi cu bârne şi străpunşi de metereze, iar ferestrele înguste.
De regulă în preajma lor erau prezente şi anexele sanitare, într-un corp separat, un turn îngust legat de corpul principal printr-un coridor aerian, ca un pod închis. Cula servea ca refugiu şi în faţa răzmeriţelor provocate de supuşii de pe moşie. Motiv pentru care, în jurul celor mai multe cule terenul era defrişat pentru a nu permite apropierea insesizabilă a atacatorilor de orice fel.
Odată cu dispariţia raţiunilor pentru care au fost construite, culele au fost treptat abandonate şi, în timp, s-au deteriorat complet.
Un raport al Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale din septembrie 2009 atestă faptul că nu există în plan nici un fel de acţiuni de conservare sau de restaurare a locuinţelor de acest gen din Oltenia. Cele mai multe cule din zonă sunt în plin proces de degradare şi de ruinare.
O culă reprezentativă pentru acest tip de construcţie este şi Cula lui Costea, situată în centrul localităţii Frăsinet. A fost construită la începutul secolului al XVIII-lea şi refăcută între secolele XIX-XX. A fost declarată monument istoric.
În afară de Cula lui Costea, în Muntenia au mai fost atestate istoric următoarele construcţii de acest gen: Cula Racoviţă (Argeş), Cula Drugănescu (Argeş). În Bucureşti a fost construită o Cula din apropierea Parcului Ioanid.
În Oltenia, fenomenul culelor a fost mult mai pregnant. Aici s-au întâlnit: Cula Barbu Poenaru (Dolj), decorată cu fresce inspirate din fabulele lui Esop, Cula Izvoranu (Dolj), Cula Cernătescu (Dolj), Cula Cornoiu (Curtişoara, Gorj), Cula Cartianu din Cartiu, Gorj, Cula Grecescu (comuna Slivileşti, Gorj), Cula Crăsnaru din comuna Aninoasa, Gorj, Cula Cuţui din Broşteni, Mehedinţi, Cula lui Tudor Vladimirescu (Cerneţi, Mehedinţi), Cula Nistor (Cerneţi, Mehedinţi), Cula Galiţ, Câmpu Mare, comuna Dobroteasa, Olt, Cula Bujoreni, de la Bujoreni, Vâlcea, Cula Greceanu din Măldăreşti, Vâlcea (cea mai veche culă din România, ce datează din 1517), Cula Duca din Măldăreşti, Vâlcea, Cula din Zătreni, comuna Zătreni, Vâlcea.