- Este în Timişoara Județul Timiş
- Data finalizării: 1774
- Poartă Hramul Sfântului Gheorghe
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Timişoara este un edificiu construit în stil baroc, de cult romano-catolic, un important obiectiv turistic în zonă…
- Cod monument Istoric: TM-II-m-A-06176
- Arhitect: Joseph Emanuel Fischer von Erlach
- Condiții de vizitare: poate fi vizitat de luni până duminică.
Denumită şi Domul Romano-Catolic, clădirea Catedralei „Sfântul Gheorghe” din Timişoara a fost construită între anii 1736 şi 1774, după planurile arhitectului Joseph Emanuel Fischer von Erlach şi la cererea împăratului Carol al VI-lea.
Construcţia a durat peste două decenii, lucrările realizîndu-se în două etape: 1736-1751 şi 1755-1774.
Edificiul a fost creat în decurs de 38 de ani, în stil baroc, din cărămidă şi cuprinde decoraţii din piatră şi stuc. Execuţia lăcaşului de cult trădează, în ciuda succedării la coducerea lucrărilor a patru constructori (Kaspar Dissel, Johann Lechner, Carl Alexander Steinlein, Johann Theodor Kostka), stăpânirea perfectă a tehnicilor barocului. Pilonii au fost concepuţi iniţial din lemn din cauza terenului mlăştinos. Construcţia are o lungime de 55 de metri, lăţime de 22 de metri, înălţimea navei de 16,90 de metri, iar cea a turnurilor este de 35,5 metri.
Interiorul este bogat decorat. Se remarcă cele 9 altare decorate în stilurile baroc şi rococo, sculptate de artistul vienez Johan Müller şi împodobite cu icoane vechi. Aici există şi o orgă în stilul celor din perioada lui Ludovic al XVI-lea, copie a celebrei orgi din biserica Saint Suplice din Paris.
Uşile din stejar masiv sunt ornamentate cu grilaje din nichel.
Altarul principal, semicircular şi realizat din marmură este dedicat Sfintei Treimi. Două statui de proporţii pe altarul principal îi reprezintă pe Carol al VI-lea şi pe Maria Tereza, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat.
La realizarea decoraţiunilor interioare au participat artişti faimoşi ca Michael Angelo Unterberger (pictor şi director al Academiei artelor frumoase din Viena) la pictarea altarului principal, sculptorul vienez Johann Joseph Rossler, la realizarea statuilor Sfântului Carol Boromeus din stânga altarului, a Sfintei Theresia din dreapta altarului şi la realizarea perechii de heruvimi din partea centrală a altarului şi artistul Johann Schopf, care a decorat altarele laterale.
În interiorul bisericii se găseşte şi o pictură semnată de pictorul vienez amintit, Michael Angelo Unterberger, care-l înfăţişează pe Sfântul Gheorghe în luptă cu balaurul. Aşadar, vă recomandăm să consultaţi vremeatimisoara.ro pentru a profita şi de o plimbare în aer liber, după vizitarea Domului.
Domul Romano-Catolic din Timişoara a fost desemnată de împărăteasa Maria Tereza ca primă biserică a localităţii, în anul 1756.
În prezent, în Dom se ţin liturghii în limbile maghiară, germană şi română, dar, periodic, se organizează şi concerte de orgă, însoţite adesea de numeroşi spectatori. De curând, în anii 2000, a trecut şi printr-un proces amplu de restaurare, ce a potenţat frumuseţea arhitecturii. Interiorul adăposteşte şi mormintele unor mari demnitari din regiunea Banatului.
Prin dimensiuni, elemente arhitectonice şi de decoraţiune, catedrala este considerată cea mai valoroasă operă de arhitectură barocă din zonă şi nu numai.
Date de contact: Strada Radu Negru, Timişoara, judeţ Timiş.
Tel: 0040-256-430-671.