- Este pe teritoriul administrativ al judeţelor Arad şi Timiş
- Inclusă în aria protejată Pădurea Cenad
Insula Mare Cenad din Timiş este inclusă în aria protejată Pădurea Cenad, ce se întinde pe teritoriul administrativ al judeţelor Arad şi Timiş…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
La rândul ei, Pădurea Cenad este parte componentă a Parcului Natural „Lunca Mureşului”. Aria forestieră se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 280 de hectare şi cuprinde specii de arbori şi de vegetaţie ierboasă tipice pentru zona de stepă. Insulele din cadrul Pădurii (Cenad, Igriş) se caracterizează prin prezenţa depunerilor de aluviuni nisipoase, de pietrişuri şi grinduri de argile lacustre. Solurile fertile permit menţinerea în zonă a speciilor de arbori stejar şi frasin. Parcul Natural „Lunca Mureșului” se întinde de la Arad până la granița maghiară, de-a lungul râului Mureș. Are o suprafață de 17.455 de hectare și include zona îndiguită a Mureșului.
Este o zonă inundabilă situată între digurile construite pe fiecare parte a râului; Lunca Mureșului Inferior poate fi descrisă ca fiind un ecosistem tipic pentru zonele umede cu ape curgătoare, cu păduri aluviale, zăvoaie și galerii de sălcii și plopi. Totodată, acest areal este un loc important de pasaj și cuibărire pentru aproximativ 200 de specii de păsări, aflate sub regim de protecție la nivel internațional.
Aria protejată „Lunca Mureșului” face parte, din anul 2008, din Rețeaua Natura 2000 și este considerată atât un sit de importanță comunitară, pentru protejarea de specii și de habitate, cât și o arie de protecție specială avifaunistică. În zonă există trasee marcate, căi de acces, un centru de vizitare și puncte de informare pentru turiști realizate prin proiectul „Protejarea și dezvoltarea luncii râului Mureș”.
Din fondurile proprii ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și din fonduri europene au fost achiziționate echipamente de cercetare și de monitorizare și s-au desfășurat activități de educație ecologică și de promovare a ecoturismului. În prezent, aria protejată are o administrație proprie aflată în subordinea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. În cadrul Parcului Natural „Lunca Mureșului” există patru zone strict protejate, unde activitățile de exploatare a resurselor naturale sunt strict interzise: Prundul Mare (717,9 ha), Pădurea Cenad (310,5 ha), Insula Mare Cenad (2,1 ha) şi Insulele Igriş (7,0 ha).
Altitudinea pe care se află Pădurea Cenad este, în medie, de 90 de m. În imediata apropiere se găseşte drumul naţional DN6, o importantă cale de acces rutieră spre Pădure şi Insula Cenad. Localitatea Cenad din vecinătate este amenajată pentru activităţi de agrement şi oferă, printre altele, numeroase spaţii de cazare, în pensiuni și vile turistice. În afară de aceste rezervații naturale, în localitatea Cenad și în apropierea acesteia se află și alte obiective turistice, ce merită vizitate. Printre acestea se numără ruinele Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” ctitorită în jurul anului 1002, fiind considerată cea mai veche mănăstire din Banat. La fel de pitorești sunt vestigiile „Cetăţii Morisena”, Lacul Puțul și Muzeul local Cenad. În localitate se poate ajunge atât cu trenul, cât și cu autoturismul, tot pe DN6, pe traseul Timişoara – Lovrin – Sânnicolau Mare – Cenad.