- Este in Poieniţa Voinii, Județul Hunedoara
Muzeul Pădurenilor sau Casa muzeu „Drăgan Muntenu” este organizat în reşedinţa regretatului rapsod Drăgan Muntean din localitatea Poieniţa Voinii, Ţinutul Pădurenilor…
- Autor: Drăgan Muntean
- Condiții de vizitare: este interesant de vizitat în timpul Festivalului Pădurenilor din luna august sau în luna mai, când localnicii sărbătoresc Măsuratul Oilor, o tradiţie păstrată în zonă de sute de ani.
Dacă treci prin Ţinutul Pădurenilor, vizitează şi Muzeul Pădurenilor, din Poieniţa Voinii, organizat în casa regretatului cântăreţ de muzică populară Drăgan Muntean.
Muzeul cuprinde obiecte ce reprezintă portul şi scene din viaţa de zi cu zi a pădurenilor şi este interesant de vizitat în timpul Festivalului Pădurenilor din luna august sau în luna mai, când localnicii sărbătoresc Măsuratul Oilor, o tradiţie păstrată în zonă de sute de ani.
La Poieniţa Voinii se ajunge pe traseul Deva-Hunedoara, prin Teliuc şi apoi Ghelari. Satul este situat în comuna Bunila, la aproximativ cinci kilometri de Ghelari.
Muzeul Popular „Drăgan Muntean” adună laolaltă costume, podoabe, porturi tradiţionale strânse de la locuitorii ţinutului pitoresc al Pădurenilor. Muzeul a fost amenajat de artistul însuşi, în timpul vieţii, cu scopul de a promova cultura, tradiţiile şi portul popular din zonă.
Clădirea este ea însăşi impresionantă prin stilul său arhitectural. Din punct de vedere structural, portul popular al pădurenilor păstrează liniile stilistice impuse de costumul tradiţional transilvănean, însă lasă să se întrevadă şi un stil unic. Se remarcă linia a două „oprege” negre, sobre ce înconjoară strâns trupul femeilor şi cămăşile voluminoase, colorate şi bogat ornamentate.
Ținutul Pădurenilor este situat pe versantul vestic al Munților Poiana Ruscă, între Valea Cernei și Valea Mureșului. Este alcătuit din 40 de sate și cătune, dintre care 33 sunt așezate pe culmi netede de dealuri, iar celelalte pe văile râurilor Cerna, Valarita, Runcu și Zlasti.
Pădurenii își duc traiul în sate de mici dimensiuni, izolate unele de altele printr-o centură de păduri, localități ce sunt aburcate pe creste de dealuri, despărțite de văi adânci. Satele adăpostesc o cultură populară originală și de notorietate în restul țării, dezvoltată la incidența mai multor factori geografici. Dintre comunele mai mari, Cerbalul îndeosebi păstrează formele vechi de organizare socio-economică a obștei sătești, dar și meșteșuguri și obiceiuri arhaice în crearea de artă populară, de costume și elemente de arhitectură. Meșteșugul olăritului lipsește în această zonă, iar locuințele atrag atenția vizitatorilor mai ales prin proporțiile lor, acoperișul fiind de două ori sau chiar de trei ori mai înalt decât pereții.
Alte trasee pentru a ajunge în zonă: Cernişoara – Florese – Vălari – Topliţa (traseu ce poate fi parcurs cu autoturism vara şi potrivit pentru mountainbike tot timpul anului; spre Vârful Muncel – Vadu Dobrii şi de aici spre una dintre rutele de mai sus (traseu ce poate fi străbătut pe jos); Alun – Govâjdia – Teliucu Inferior – Lac Cinciş (poate fi străbătut cu maşina de teren și este potrivit pentru mountainbike pe tot parcursul anului. 50 de kilometri este distanţa aproximativă dintre Deva şi Poieniţa Voinii.