- Este pe versantul drept al Cheilor Runcului, judeţul Gorj
Peştera Gârla Vacii din Runcu este una dintre peşterile de pe teritoriul naţional care îţi impune o garderobă specifică…
- Trasee amenajate/loc de popas: da
- Condiții de vizitare: în peşteră este necesar să intri echipat cu cizme înalte, combinezon impermeabil şi surse de lumină.
Peştera Gârla Vacii se află pe versantul drept al Cheilor Runcului, la 2 km distanţă de satul Runcu, în apropiere de un loc numit, îmbietor, „La Cuptor”.
A fost cunoscută de către localnici cu mult timp înainte de oamenii de ştiinţă care o menţionează abia în 1898, când Gh. Munteanu-Murgoci. V. Sencu şi V. Driga realizează prima cartare.
Peştera se poate poate vizita în perioadele mai secetoase, dar în nici un caz în timpul perioadelor ploioase, în timpul averselor de vară, pentru că există riscul producerii de viituri. Chiar şi pe timp secetos, în peşteră este necesar să intri echipat cu cizme înalte, combinezon impermeabil şi surse de lumină.
Spre peşteră ajungi din şoseaua Tg. Jiu-Tismana, mergînd pe ramificaţia spre Runcu şi apoi în sus pe râul Sohodol, pe un drum forestier până lângă peşteră.
Există şi puncte de popas, unde se poate înopta: Motelul Tismana şi Popasul turistic Runcu.
Peştera Gârla Vacii este cea mai lungă din Cheile Runcului, cu galerii ce însumează 750 de metri. Vizitarea ei durează în medie trei ore.
După intrarea a II-a se întâlneşte un pârâu subteran ce vine din partea stângă. Traversarea albiei duce la Galeria Sub-fosilă, de 140 de metri, a cărei podea este acoperită cu un strat gros de pietriş şi nisip, depus în perioadele de viituri. Aceasta prezintă trei culoare de legătură cu Galeria Sohodol, cu care este paralelă şi prin care curge pârâul Sohodol.
Material aluvionar și resturi vegetale se găsesc în toate galeriile, iar acestea determină acumulări și formarea de terase cu morfologie variabilă, în funcție de cantitatea și de regimul precipitațiilor. Galeria Sohodol se bifurcă în două ramuri: Galeria Jaleșului, îngustă şi care cuprinde şi un puţ de patru metri, respectiv Galeria Valceaua, cu trei sifoane penetrabile la ape mai scăzute. Galeria Jaleșului este scăldată periodic de ape ce reapar, după un traseu de un kilometru, în Izbucul Jaleșului, la obârșia pârâului cu același nume de langa satul Runcu.
Galeria Vâlceaua măsoară 330 de metri și prezintă câteva ramificații subfosile. În plus, este scăldată de ape ce reapar periodic în Izbucul Vâlceaua, foarte aproape de Izbucul Jaleș. Mofologia Peșterii Gârla Vacii nu este încă definită și nu prezintă speleoteme, dar caracteristicile difluenței subterane fac din această cavitate un punct de interes pentru cercetători și nu numai. Inițial apele se scurgeau către Izbucul Vâlceaua prin Galeria Subfosilă și Galeria Vâlceaua. Deplasarea acestui drenaj spre Galeria Sohodol și realizarea difluenței din punctul Jaleș indică fenomenul de formare de noi captări și modificarea aspectului zonei, spre bucuria speologilor și a turiștilor curioși.