- Este în Gurghiu, Județul Mureş
- Construit în sec. XIII
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Rămăşiţele cetăţii medievale din Gurghiu sunt o palidă amintire a uneia dintre cele mai importante cetăţi din Transilvania…
- Coduri monument Istoric: MS-I-s-B-15381, MS-I-m-B-15381.01, MS-I-m-B-15381.02
- Trasee amenajate: da
Spre Gurghiu poţi ajunge circulînd pe DJ 153 C, fie dinspre Reghin, fie dinspre Remetea. Aşezarea se află pe râul Gurghiu, la 14 km de Reghin. Localitatea a fost atestată documentar începînd cu anul 1248, cu numele de Gurgen şi menţionată în izvoare istorice scrise în latină, română sau maghiare cu diferite denumiri: Gőrgény, Gergin, St. Emrich, Gergen, Geurgény, Girgn, Görgen, Villa sancti Emerici, Gurgiu-a-Sînt-Imbrului, Giurgiu Sânt Imbrului, Gurghií sau Gurdghiu.
În Gurgiu vei găsi ruinele celei mai importante cetăţi medievale din Transilvania, cu rol definitoriu în economia, politica şi dezvoltarea regiunii. Fortificaţia a funcţionat adesea ca reşedinţa favorită a principilor Transilvaniei şi ca loc de adunare a Dietei Transilvaniei. Totodată, localitatea şi fortificaţia dinăuntrul ei au fost locuri de peregrinaj pentru magnaţi maghiari şi habsburgici din perioada medievală şi nu numai. Prinţul Rudolf al Austriei şi prinţul Eduard au fost două dintre capetele încoronate ce s-au delectat cu frumuseţile Gurghiului. Cetatea era situată în imediata proximitate a pădurilor transformate în acele timpuri în domenii de vânătoare, cerbii, mistreţii şi urşii dinăuntrul lor fiind metamorfozaţi în trofee şi motive de fală. Partidele de vânătoare erau urmate, uneori, de concerte de muzică baroc, susţinute în aer liber.
Aerul curat, montan, cu proprietăţi curative, justifica, iarăşi, călătoriile oamenilor de rang înalt.
Rămăşiţele se află în apropierea localităţii pe un deal, la 500 de metri altitudine. Cetatea a fost atestată documentar în 1248. Zidurile ei erau construite din piatră de râu, un material abundent în zonă. Fortificaţia era prevăzută cu turnuri de apărare şi înconjurată de un şanţ inundabil. În interiorul acesteia, se găseau clădiri cu diverse destinaţii, iar la nord de cetate se afla castelul construit în stil baroc, dar cu detalii renascentiste, ridicat în mai multe etape. Ruinele de astăzi aparţin castelului ridicat în secolul al XVII-lea.
Odată cu pătrunderea maghiarilor în Transilvania, în secolele XVI-XVII, cetatea Gurghiului a devenit centrul administrativ al comitelui secuilor. Sub noua orânduire, domeniul Gurghiului a fost transformat într-unul dintre cele mai însemnate domenii din estul Transilvaniei, de o prosperitate economică fără precedent. Un document din 1557 arăta că în componenţa Gurghiului se aflau 27 de sate, iar centrul administrativ era cetatea Gurghiului.
O mare parte din cetate a fost, însă, distrusă în timpul Războiului curuţilor, în 1708, iar astăzi, singura clădire care se mai află în picioare este capela, ridicată în secolul următor din rămăşiţele fortificaţiei. În capelă nu se mai oficiază slujbe de foarte mult timp, fiindcă se presupune că ultimul preot care a slujit în acest loc s-ar fi spânzurat, iar locul a fost blestemat.
În zona Gurghiului, în afară de ruinele cetăţii cu acelaşi nume, mai poţi vizita biserica reformată, biserica catolică sau se poţi face drumeţii spre Poiana Narciselor.