- Este in oras Flămânzi, județul Botoșani
- Construit în 1977
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Marea rascoala de la Flamanzi (azi oraș în județul Botoșani).din anul 1907, a prilejuit ridicarea unui monument istoric in memoria taranilor ucisi cu oazia acelor evenimente…
- Constructor/ Autor: Gavril Covalschi
- Condiții de vizitare: permanent
In anul 1977, la implinirea a 70 de ani de la marea răscoală a fost dezvelit acest monument realizat de către sculptorul Gavril Covalschi . Este amplasat în centrul localității, în apropierea Primăriei.
În partea dreaptă a monumentului se găsește un basorelief de bronz în care sunt reprezentați țărani desculți sau cu opinci în picioare alergând și având în mâini coase, furci și topoare. Alți țărani sunt reprezentați cu pumnii strânși spre cer.
Cu ocazia sărbătoririi centenarului de la Răscoala țăranilor din Flămânzi, în data de 10 februarie 2007, au fost organizate în oraș manifestări comemorative ce au marcat acest eveniment. Un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Hârlău, Nicolae Crăciun, a oficiat o slujbă de sfințire a apei și o slujbă de parastas a participanților la răscoală care au murit acum 100 ani în toată țara. La aceste festivități au luat parte personalități locale, județene și centrale. A fost evocat momentul Răscoalei din 1907.
Cu acest prilej, a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă de marmură, care marchează cei 100 de ani scurși de la Răscoala țăranilor din Flămânzi, placă ce a fost așezată pe monumentul țăranilor aflat în centrul localității. Pe placa comemorativă au fost înscrise următoarele cuvinte: 1907-2007. „Astăzi, când veacul se rotunjește deasupra amintirii de jertfă a bunilor și străbunilor noștri, ridicăm cerului rugă în semn de respect pentru cei de ieri și de bună recunoaștere pentru cei de mâine”. Comandor aviator, Dumitru Berbunschi.
Răscoala țărănească din 1907 a început în 21 februarie (8 februarie) 1907 în Flămânzi, Botoșani și s-a extins apoi în toată țara. Cauza principală a fost nemulțumirea țăranilor legată de inegalitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.
Localitatea este considerată a fi locul din care a izbucnit Răscoala din 1907. Documentele acestui eveniment se gasesc atat în mini-expoziția din cadrul consiliului local cât mai ales la muzeul din Botoșani si arhivele statului din Botoșani și Iași, precum și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Pe principala arteră rutieră a județului Botoșani , cale de legatura cu judetele din sud si mai ales cu județele Iasi, Bacău Vaslui, Neamț.(drumul european E58 Botoșani-Hârlău) este situat azi,orașul Flămânzi . Localitatea Flămânzi a dobândit în anul 2004 statutul de oraș.
Orașul are împrejur terenuri agricole cultivate cu porumb, grâu, floarea soarelui, orz și sfeclă de zahăr. Oile, vitele și caii din gospodăriile țărănești se hrănesc din pășunile și imașurile comunale . Cât privește industria, localnicii se ocupă cu confecțiile, prelucrarea lemnului (mobilă), prelucrarea laptelui, morărit, transporturi și comerț.
Încă se mai practică aici unele ocupații tradiționale cum ar fi: olăritul, confecționarea obiectelor de artizanat, confecționarea de obiecte din răchită și paie etc.
Date de contact: oras Flămânzi, județul Botoșani. |