De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument al naturii ce s-a format în urmă cu aproape 20 de milioane de ani și care impresionează prin forma și aspectul său!
- Este în comuna Mânzălești, Județ Buzău
- Rezervație geologică
- Suprafață: 0,025 h
- Anul înființării: 1995
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Denumit și „Muntele de sare”, Piatra Albă „La Grunj” se numără printre obiectivele naturale ale județului Buzău. Este o arie protejată declarată rezervație geologică în anul 1995, datorită unicității sale. Piatra albă „La Grunj” se prezintă sub forma unui vârf de munte cu diametrul de 15 m și o înălțime de 18 m, de un alb puternic, datorită compoziției de marnă albă cinerită, culoare ce iese în contrast cu vegetația dimprejur. În vârful obiectului stă semeață o cruce.
Rezervația geologică ocupă o suprafață nu foarte mare, de 0,025 ha, și se află la confluența râului Slănic cu pârâul Jgheab. Termenul de “grunj” are sensul de “grumaz” sau “îngustare”. Stânca este alcătuită din rocă formată în urma eroziunii exercitate de apă și vânt, precum și marnă albă cinerită.
La baza acesteia se află o rocă de o altă proveniență, formată atât din tufuri dacitice, de o culoare alb-cenușiu-gălbuie și care datează de aproximativ 20 de milioane de ani (perioada Miocen), cât și din gresii cu aspect micropediment.
Cum ajung: DJ 203 K, traseul Beceni — Vintilă Vodă — Mânzălești — Lopătari. |