De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai veche construcţie din oraşul Vaslui.
- Este în Vaslui, Județul Vaslui
- Construit în sec. XVIII
- Închis turiștilor
Casa Ghica a aparţinut proprietarei târgului Vaslui, surorii ultimului domnitor al Moldovei…
- Autor: Gheorghe Ghica
- Cod monument Istoric: VS-II-m-B-06710
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Casa Ghica a fost construită în stil neoclasic, de către arhitecţi ruşi si polonezi, şi a aparţinut Elenei Ghica, sora ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Ghica. Monumentul este cea mai veche construcţie din oraşul Vaslui, aflându-se în centrul istoric al oraşului. Lângă Casa Ghica sunt Casa Mavrocordat, Palatul Copiilor, Biserica Sf Ioan şi situl arheologic Curţile Domneşti.
De Casa Ghica se leagă toata istoria oraşului. Familia Ghica, de origine albaneză, a dat cei mai mulţi domnitori Moldovei. Ei au moştenit teritoriul Vasluiului, care a intrat în proprietatea lui Gheorghe Ghica în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. El a ridicat actualul monument istoric. Construcţia avea şi anexe, precum acareturi şi beciuri mari, care nu s-au păstrat. Casa şi proprietatea au ajuns la Elena Ghica, fiica lui Gheorghe Ghica, născută în 1803. Ea a fost cunoscută contemporanilor datorită frumuseţii sale unice.
Casa Ghica este un monument istoric care are astăzi o soartă incertă, deoarece a fosdt în posesia învăţământului, apoi a revenit la institţiile cu cultură, după care iar a dost dată către învăţământ.
Fratele Elenei Ghica, Grigore Alexandru Ghica, a fost domn al Moldovei sub numele Grigore al V-lea Ghica în mai 1849 – octombrie 1853 și în octombrie 1854 – 3 iunie 1856. S-a născut la 1807 și a murit la 1857.
A luat parte la mișcarea moldovenească din 1848 contra rudei sale Mihail Sturdza, apoi este numit ca domnitor în urma Convenției de la Balta-Liman, în același timp cu numirea lui Barbu Ştirbei în Muntenia. De la început s-a apucat să facă multe îmbunătățiri în ceea ce privește bunăstarea țării: lucrări publice, școala de ingineri, stoparea abuzurilor, stimularea exporturilor și a importurilor prin coborârea vămii de la 12% la 5%. Cele mai importante acte sunt însă organizarea agriculturii și a învățământului public în 1851. Din punct de vedere al învățământului, a făcut trei grade cu predare obligatorie în limba română. Se înființează două facultăți, de drept și filosofie. Reușește să îndrepte starea precară financiară a țării în care se afla după Revoluția de la 1848 și după ocupațiile ruso-turce (1853). Dar a izbucnit un nou război ruso-turc și rușii în iunie 1853 intră în Moldova. Ghica este nevoit să se retragă la Viena.
Ghica a fost un adept al principiilor naționale, a acţionat pentru emanciparea țiganilor, pentru libertatea presei, încurajează, a introdus și telegraful și a fost cel care a promulgat legea privind reformarea corpului slujitorilor, în fapt prima lege a jandarmeriei române. Începuse să lupte chiar oficial pentru unire, rezervându-și toate forțele de luptă pentru realizarea acestui măreț vis al principatelor și continuă lupta și după părăsirea tronului la adăpostul puterilor apusene.
Casa Ghica, situată în spatele şcolii nr. 6 „Mihai Eminescu” Vaslui, pe strada Ştefan cel Mare nr.60, în centrul istoric al oraşului Vaslui.