- Este în Iaşi, Județul Iaşi
- Construit în 1826.
- Poartă Hramurile: Intâmpinarea Domnului (2 februarie), Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă (23 aprilie), Sf. Cuvioasa Parascheva (14 octombrie)
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Catedrala mitropolitană din Iaşi este o clădire monumentală şi doar înconjurarea ei devine o plimbare lungă, plăcută…
- Cod monument Istoric: IS-II-a-A-04069
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: Sf. Cuvioasa Parascheva (14 octombrie)
În prezent, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este o unitate administrativă a Bisericii Ortodoxe Române şi este condusă de Teofan Savu (arhiepiscopul Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei).
Instituţia este împărţită în patru subdiviziuni administrative: Arhiepiscopia Iaşilor, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Episcopia Huşilor.
A fost înfiinţată între anii 1381-1386 şi recunoscută de Patriarhia Constantinopolului în 1401, când era condusă de mitropolitul Iosif Muşat. Sediul iniţial a fost la Rădăuţi, apoi la Suceava şi în final la Iaşi (la mijlocul secolului al XVII-lea).
Mitropolitul Veniamin Costache a avut ideea construirii unei biserici monumentale la Iaşi. Actul de naştere al Catedralei Mitropolitane din acest oraş este Hrisovul domnesc din 8 august 1826. Planul bisericii a fost realizat de arhitecţii Johann Freywald şi Bucher.
S-a lucrat în perioada 1833-1839, dar, din cauza căderii bolţii centrale, biserica a rămas în ruină până în 1880. Mitropolitul Iosif Naniescu a reiniţiat lucrările şi cu sprijinul autorităţilor de stat a finalizat lucrările în 1887.
Arhitectul Alexandru Orascu a refăcut proiectul clădirii şi a decis renunţarea la imensa cupolă centrală. Pictura este o creaţie a maestrului Gheorghe Tăttărescu. Artistul s-a arătat deschis la influenţele picturii occidentale, renascentiste, apreciate de structurile ortodoxe în secolul al XIX-lea şi le-a adaptat în aşa fel încât să respecte canoanele ortodoxe.
Cele patru scene biblice de pe bolţile navei centrale, chipurile de sfinţi şi compoziţiile decorative lasă să se întrevadă rigorile neoclasicismului de factură italiană, stil studiat de către Tăttărescu la Academia di San Luca din Roma.
În patrimoniul catedralei se află şi o frumoasă icoană ce redă scena Invierea Domnului creată de Irineu Protcenco.
Catedrala a fost sfinţită la 23 aprilie 1887, la ceremonie participînd şi regele Carol I.
Clădirea monumentală are un plan dreptunghiular marcat la colţuri de patru turle masive. Proiectul arhitectural iniţial s-a inspirat din planurile unor catedrale construite în timpul Renaşterii italiene.
Elementele decorative din interior şi din exterior sunt dominate de stilul baroc. Vitraliile au fost lucrate iniţial la Munchen, dar au fost refăcute după al Doilea Război Mondial în timpul Mitropolitului Justinian.
Din 1889 a fost adusă în acest spaţiu , de la biserica „Sf. Trei Ierarhi” , racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva ce generează un val de turism incredibil în fiecare an. Racla este aşezată în partea dreaptă a pronaosului alături de racla cu rămăşiţele Mitropolitului Moldovei şi Sucevei, Veniamin Costachi.
La ora actuală, clădirea se află în plin proces de restaurare.
Date de contact: Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 16, nr. telefon: 0232.215.454.