- Este în Siania, Județ Prahova
- Construit în 1912
- Închis turiștilor.
Caziniul Sinaia, gazda a numeroase conferințe, simpozioane, congrese și reuniuni naționale și internaționale, a fost construit la initiaţiva lui Carol I…
- Ctitor/Autor: Carol I
- Arhitect: Petre Antonescu
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Cazinoul este aşezat în parcul „Dimitrie Ghica” şi este unul dintre edificiile – simbol ale staţiunii Sinaia. Cădirea a fost ridicată într-un timp foarte scurt şi l-a avut ca principal acţionar pe baronul de Marçay, totodată acţionar la cazinoul din Monte Carlo. De aceea există elemente de arhitectură interioară care confirmă asemănarea dintre cele două cazinouri.
La inaugurarea cazinouluio au asistat Alexandru Davila, familia regală, George Enescu şi Titu Maiorescu, pe atunci prim ministru al ţării. Prin eleganţa şi jocurile sale, Cazino-ul a devenit repede atracţia irezistibilă a staţiunii şi o importantă sursă de venituri pentru acţionarii săi, Eforia Spitalelor Civile şi Primăria Locală. Atunci, locul atrăgea cel puţin 800 de persoane, în fiecare zi.
Existau 13 mese în Sala Oglinzilor, luminate de candelabre de cristal, unde se desfăşurau jocurile de ruletă, iar în Sala Ovală, chemin-de-fer. În sala mică, „la salle privée”, avea numai două mese la care miza minimă era de cinci ori mai mare decât în alte săli.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Cazinoul a fost închis pe o perioadă scurtă, însă , în 1947, porţile lui s-au închis pentru totdeauna. Spaţiul a fost utilizat apoi de Societatea de Cruce Roşie pentru îndeplinirea unor scopuri umanitare. Din 1955, clădirea a fost folosită drept Casă de cultură, cu bibliotecă şi cercuri artistice. Aici au fost organizate aici spectacole de teatru, folclor, şi concerte.
În 1975 clădirea a fost renovată şi sălile au fost folosite pentru reuniuni internaţionale şi banchete la nivel de şefi de stat. În anul 1978, Casino-ul a fost destinat unor activităţi de protocol; în februarie 1990, a fost transmis Ministerului Culturii, iar dupa câteva zile, Ministerului Turismului. Ulterior, în 1995, cazinoul a trecut în Administraţia Protocolului de Stat.
Astăzi, monumentul se află în subordinea Consiliului Local al oraşului Sinaia şi adăposteşte Centrul Internaţional de Conferinţe. Pe lângă cele două parcări, spaţii pentru depozitare, o terasă cu o perspectivă asupra oraşului şi a masivului Bucegi şi o gradină interioară, profilul modern dispune de 12 săli care găzduiesc evenimente de corporaţie (conferinţe, expoziţii, spectacole, lansări, saloane, recepţii, petreceri) şi evenimente cu caracter privat (aniversări, nunţi, petrceri private)
Sălile Cazinoului Sinaia sunt:
Foaierul – are suprafaţa de 198 mp şi realizează trecerea prin toate celelalte săli ale Centrului. Poate fi folosit pentru întâmpinarea oaspeţilor, înscrierea participanţilor, info desk-uri şi pauze de cafea.
Sala de Teatru – 224 mp şi o capacitate de 400 de locuri, este renumită prin acustică, arhitectură şi deja celebrul pian pe care a cântat George Enescu la inaugurarea clădirii, în anul 1913.
Sala Oglinzilor – 650 mp, este ideală atât pentru orice tip de evenimente. Are o capacitate de: 900 de locuri în picioare. Galeria sălii poate fi mobilată cu fotolii şi mese foarte elegante, unde participanţii/invitaţii se pot retrage pentru discuţii private.
Sala „Baccara” – sau „Sala Ovală”, de 336 mp, poate fi folosită pentru orice tip de evenimente. Are o capacitate de 280 de locuri, când mobilierul este aranjat ca într-o sală de teatru.
Sala „Prințul Dimitrie Ghica” – sau „Sala cu Struguri”, cu o suprafaţă de 80 mp, este potrivită pentru organizarea de şedinţe într-un cadru restrâns, de până la 60 de persoane sau pentru ateliere de lucru în cadrul conferinţelor.
Sala de Expoziții „Nicolae Grigorescu” – găzduieşte, în cei 160 mp, impresionanta colecţie de tablouri şi desene „Prof. Maria şi Augustin Costinescu”. Colecţia reprezintă peste 100 de lucrări de artă realizate cu iscusinţă de maestrul Costinescu în 50 de ani de activitate artistică. Dincolo de principala funcţionalitate, în această încăpere se organizează de conferinţe, ateliere de lucru sau şedinţe. Are capacitatea de 120 de locuri.
Business Lounge – deschide accesul către latura modernă a clădirii, fiind potrivită pentru pauzele de cafea.
Sala Carol I – cu o capacitate de 80 de locuri, poate fi folosită pentru organizarea de evenimente corporative (şedinţe, conferinţe, ateliere de lucru, seminarii).
Sala Ferdinand – suprafaţa de 200 mp şi capacitatea de 200 de locuri, încăperea este recomandată atât pentru desfăşurarea de evenimente corporate cât şi pentru desfăşurarea de evenimente private.
Cabinetul Regina Maria – 24 mp şi o capacitate de 20 de locuri, spaţiul este potrivit pentru şedinţe restrânse sau pentru ateliere de lucru în cadrul conferinţelor.
Date de contact: Bulevardul Carol I, Nr. 2, Parcul Dimitrie Ghica, Sinaia, Prahova/ Telefon: 0244 310 832.