- Este în Horezu, Județ Valcea
- Construit în anul 1693
- Ctitor: Constantin Brancoveanu
- Poartă Hramul „Sf. Imparati Constantin si Elena”
Manastirea Horezu sau Hurezi, numele vine din regionalismul moldovenesc huhurezi, care sunt niste pasari ce traiau pe aceste meleaguri si erau foarte numeroase…
- Cod monument Istoric: VL-II-a-A-09894.
Legendele spun ca pentru a nu atrage atentia turcilor asupra inaltarii unui nou edificiu crestin (care seamana foarte mult cu o cetate foarte bine fortificata, cu turnuri si ziduri de aparare), mesterii tocmiti de Constanti Brancoveanu isi sincronizau zilnic momentele e inceput si de incetare a lucrului la manastire cu primele si ultimele strigate ale acestor pasari nocturne.
Constantin Brancoveanu este ctitorul manastirii aflata in judetul Valcea. Acesta se hotaraste in al doilea an al domniei sale 1660, cand mai avea 23 de ani pana la trecerea in ceata sfintilor prin jertfa sa suprema, ca va ridica manastirea ca loc de inchinare si apoi de veci pentru el si pentru ai sai.
Depresiunea Horezului i-a atras atentia inca de pe vremea cand era spatar, pentru frumusetea ei, pentru bogatia ei naturala, gasindu-se livezi si paduri de fagi cat si pentru protectia ei din partea de nord de catre Culmile Capatanii si la sud de catre Magura Slatioarei.Biserica mare, are hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, a fost sfintita inainte cu patru ani de incheierea lucrarilor, la data de 8 iulie 1693 de catre un impunator sobor de arhierei si preoti si de fata a fost intreaga familie a Brancovenilor.
Biserica manastirii are multe similitudini cu biserica de la Curtea de Arges. Dimitrie Cantemir afirma despre Constantin Brancoveanu ca este cel mai cultivat voievod al Romaniei si acest lucru se observa si din stilul sau de a ridica manastiri si biserici in care combina stilul bizantin cu cel al renasterii si barocului occidental, dar si cu stilul de sorginte autohtona.
Manastirea este considerata cea mia frumoasa ctitorie brancoveneasca si cea mai completa asezare monastica din tara noastra, sau cum i s-a zis „uvertura wagneriana a epocii brancovenesti”. Si-au adus aportul alaturi de romanul Manea zidarul, Istrate lemnarul, mesteri precum Constantinos mare zugrav grec si Vuscasin Caragea sculptor pietrar sarb.
Date contact: Horezu, judeţ Vâlcea, nr. telefon: 0250.860.190.