De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un important teatru pentru această parte a țării cât și pentru notorietatea sa.
- Este în Satu Mare, Județ Satu Mare
- Construit în 1848
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor: Friedl Janos
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Deschiderea primului teatru construit în oraşul Satu Mare, a avut loc la 20 martie 1848. Friedl Janos a fost cel care a construit clădirea. Oraşul nu avut o trupă consecventă de teatru, clădirea fiind doar gazdă a trupelor care doreau să-şi prezinte spectacolele aici. În anul 1887, teatrul a fost dărâmat datorită organizării oraşului, cu promisiunea de a se construi altul.
Teatrul de Nord funcţionează într-o clădire ridicată în stil neoclasic, cu un singur etaj. Faţada, realizată în trei registre, din care partea centrală este decroşată în profil semicircular, cu un acoperământcupolă; are la parter un pridvor susţinut de patru stâlpi. Ferestrele faţadei sunt arcuite şi au un ancadrament finisat în partea superioară cu frontoane triunghiulare ornamentale. Sala de spectacole a fost construită încât să cuprindă 800 de locuri, fiind aranjată cu motive specifice epocii. Arhitecţii au fost Voijta Adolf şi Szikszay, iar Spanraft şi Hirsch s-a ocupat de decoraţiile şi frescele interioare.
Debutul primului spectacol de teatru a avut loc la 1790, fiind susţinut de către o trupă de teatru sub conducerea lui Moricz Győrgy. Până în anul 1848, spectacolele teatrale au fost reprezentate în clădirea hanului „La arborele verde” (pe actualul loc al „Casei albe”, din piaţa Libertăţii), în casa Jenei construită în 1799, (pe amplasamentul actualului Tribunal judeţean) şi în Grădina Kotro (pe locul actualei Pieţe de alimente nr.1), unde s-a lansat şi celebra artistă din sec. XIX – Cornelia Prielle.
Actori binecunoscuţi în ţară dar şi în afară au activat la Satu Mare, în cadrul Teatrului „Constantin Nottara”, dând o mare consideraţie teatrului: Geo Barton, Elena Bodi-Mihuţ, Ştefan lordănescu, Virgil Fătu- angajaţi permanent, iar ca actori evocaţi să joace pe scena teatrului sătmărean întâlnim actori precum George Vraca, Dina Cocea, Marcel Anghelescu, Florin Scărlătescu şi mulţi alţii.
După anii de activitate ai secţiei maghiare, şi spectacolele prezentate de artiştii amatori, dirijaţi de regizorul şi directorul George Matache, în 1968, septembrie ia fiinţă Secţia Română de teatru la Satu Mare, care va forma, împreună cu secţia maghiară nouă instituţie de cultură numită Teatrul de Nord. Proaspăt deschisă secţia română a teatrului sătmărean îşi inaugurează prima stagiune la 24 ianuarie 1969, cu piesa “Haiducii” de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu.
Începând cu 1992, Teatrul de Nord Satu Mare, avându-l ca gestionar pe regizorul Cristian Ioan, a găzduit 7 ediţii ale unui temerar şi inovator Festival Internaţional “Teatru Imagine.
În perioada 9 – 18 iunie 2006, Teatrul de Nord a organizat Săptămâna Festivalului Internaţional de Teatru „ATELIER” la Satu Mare, care s-a desfăşurat în paralel şi în colaborare cu Festivalul „Atelier” de la Baia Mare, la care au participat 24 de spectacole din ţară şi din străinătate (Japonia, Anglia, Elveţia, Ungaria).
Din anul 2007 Teatrul de Nord organizează în luna mai Festivalul Multicultural Internaţional FĂRĂ BARIERE (teatru, muzică, dans, pantomimă, arte plastice, film de scurt metraj, fotografie, lansări de carte, etc.).
Menirea Teatrului de Nord Satu Mare, în calitatea sa de instituţie publică de spectacole, accesibilă şi uşor de înţeles pentru toate genurile de public, este de a oferi iubitorilor de teatru un număr diversificat de piese din repertoriul românesc şi universal, clasic şi contemporan, urmărind distincţia artistică şi ţinând cont de obiceiurile scenei româneşti de teatru şi de curentele artistice contemporane, ajutând la creşterea nivelului de cultură a comunităţii prin accesul la producţii teatrale diversificate, valoroase din punct de vedere cultural şi interpretativ.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
|
Date de contact: Strada Horea, nr. 3-5, Satu Mare, telefon: 0261712538 |