- Este în Reşiţa Județul Caraş-Severin
- Inaugurat în 1959
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Banatului Montan din Reşiţa este o instituţie tânără, dar bine organizată…
- Primul director al Muzeului a fost profesorul Octavian Răuţ
Muzeul reşiţean a fost inaugurat în 1959 şi recunoscut ca atare printr-un act emis în martie 1962 de către Ministerul Învăţământului şi Culturii din România.
Primul director al Muzeului a fost profesorul Octavian Răuţ, iniţiatorul primelor săpături arheologice pe valea Barzavei, la castrul roman de la Berzovia şi la ferma romana de la Ramna.
În 1968 muzeul reşiţean a devenit Muzeul de Istorie al Judeţului Caraş-Severin, denumirea actuală fiind stabilită în 1997. Sediile au variat la rândul lor, instituţia fiind găzduită în clădirea actuală începînd cu anul 1987.
Muzeul are un patrimoniu de circa 76.000 piese de artă, etnografie, mineralogie, istorie industrială, arheologie şi numismatică. Adunate în cele cinci decenii de existenţă a muzeului, obiectele provin din donaţii, din achiziţii şi din cercetările arheologice. Se remarcă îndeosebi rocile fosile donate de inginerul Anton Reingesen în anul 1962 și colecția de artă (20 de picturi și alte câteva lucrări textile) ajunse în muzeu pe filiera familiei Stendl (Ioan Stendl și Teodora Stendl).
Colecțiile de arheologie însumează aproximativ 21.000 de piese din paleolitic și până în epoca medievală. Acestea s-au întregit în urma cercetărilor derulate sistematic în așezările de la Gornea, Liubcova, Ilidia, Moldova Veche, Valea Timișului, Divici, Cuptoare, Grădinari, cetățile de la Varadia, Liubcova, Gornea, Pojejena, Divici, Ilidia, Socol, Coronini și necropolele de la Liubcova, Moldova Veche, Divici, Sopotu Vechi, Gornea, Ilidia, Ersig, Carnea, Cuptoare și Baziaș.
Expoziţia permanentă a fost redeschisă spre vizitare în anul 2000, după o întrerupere de 25 de ani, şi este organizată exclusiv cu materiale din patrimoniul muzeului. Cuprinde trei spaţii expoziţionale: sala I ilustrează preistoria Banatului, în sala a II-a sunt expuse secvenţe din ecopa fierului şi până în epoca romană târzie, iar în sala III este prezentată civilizaţia medievală în Banatul Montan.
Sunt expuse în vitrine tipuri de unelte din neolitic, din os, serii reprezentative pentru evoluţia ceramicii din culturile Starcevo-Cris şi Vinca, diverşi idoli, vestigii specifice perioadei eneolitice, Hallstatt, şi piese tipice civilizaţiei dacice, descoperite în fortificaţiile de la Divici şi Liubcova.
Epoca romană este şi ea bine reprezentată. Aici se găsesc materiale din aşezări şi castre, din villa rustica de la Gornea (diploma militară de la Caransebeş şi cărămida cu inscripţie ce datează din secolul al IV-lea).
Muzeul reconstituie atelierul de olărie din secolul al XII-lea de la Gornea, exponat ce domină spaţiul alocat prezentării civilizaţiei medievale din zonă.
Sunt expuse şi podoabe găsite pe raza siturilor arheologice de la Ilidia, Gornea, Cuptoare, Reşiţa: brăţări din sticlă, inele, diademe. Impresionant este Tezaurul de podoabe de la Macovişte (sec. XIV-XV), ce ocupă un loc central în muzeul reşiţean, direct proporţional cu importanţa vestigiului.
Date de contact: Bulevardul Republicii Nr.10, Reşiţa, Telefoane: 0255/231469 ; 0355/401219.