- Este în Aiud, Județul Alba
- Construită între secolele XIV-XVII.
- Cod monument Istoric: AB-II-a-A-00172
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: va intra cât de curând într-un proces de reabilitare
Cetatea Medievală din Aiud se întinde pe o suprafaţă de peste trei mii de metri pătraţi, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Situată chiar în centrul oraşului Aiud, Cetatea Medievală a fost construită în două etape, pe locul unei vechi aşezări romane. În prima etapă, în secolul al XIV-lea, saşii din zonă au ridicat o biserică fortificată, iar în a doua etapă, în jurul secolului al XVII-lea, aşezarea ar fi căpătat un aspect de cetate.
Datele istorice consemnează că fortificaţia a avut la început nouă turnuri, cu patru, cinci şi şapte laturi denumite: Turnul Porţii, Turnul Măcelarilor, Turnul Lăcătuşilor, Turnul Croitorilor, Turnul Kalendas, Turnul Cizmarilor, Turnul Olarilor, Turnul Blănarilor şi Turnul Dogarilor. La fel ca în cazul altor construcţii de acest gen, cetatea Aiud era înconjurată de un şanţ inundat, menit să protejeze locul de năvălitori.
Turnul măcelarilor era de formă rectangulară. Păstrează încă elemente din faza inițială de construcție din secolul al XIV-lea. Turnul cizmarilor a aparținut mai întâi breslei lăcătușilor, dar în secolul al XVIII a servit breslei cizmarilor. În zidul turnului există trei inscripții: însemnele breslei lăcătușilor, breslei cizmarilor și o a treia inscripție ce consemnează faptul că turnul, distrus în 1706, a fost cedat breslei cizmarilor care l-a reparat din fonduri proprii aproape treizeci de ani mai târziu, în 1734.
Turnul dogarilor se afla în colțul de sud-vest al celei de-a doua incinte a cetății. La fel ca și în cazul turnului descris anterior, pe zidul turnului dogarilor erau înscripționate însemnele breslei și anul ultimei reparații efectuate (1744).
Turnul olarilor a fost ridicat deasupra unei fundații ce data din secolul al XIV-lea și avea formă de patrulater. A aparținut uneia dintre cele mai renumite bresle din Aiud, breasla olarilor, căreia principii transilvăneni i-au acordat numeroase privilegii.
Turnul Kalendas a fost construit deasupra unui vechi contrafort de susținere a zidului vestic al cetății. A aparținut, inițial, breslei frânghierilor, dar a fost, ulterior, donat asociației Kalendas sau Sfântul Spirit. Turnul lăcătușilor și fierarilor asigura apărarea cetății dinspre nord-vest. A fost încredințat breslei amintite în secolul al XVIII-lea, după distrugerea cetății de către trupele habsburge și ale curuților. Pe zidul construcției este încrestată în piatră emblema breslei.
Turnul Porții a fost ridicat încă de la începutul existenței cetății, pe sub el asigurîndu-se accesul în cetate. Poarta de sub turn era legată de podul mobil de deasupra șanțului cu apă. Într-o a doua fază de construcție, pe partea vestică a turnului porții a fost ridicată clădirea unde se află, astăzi, Muzeul de Istorie din Aiud.
Palatul domnesc din cetatea de la Aiud a servit ca reşedinţă a guvernatorului Transilvaniei, Gabriel Bethlen. În interiorul cetăţii se mai găseşte şi Biserica Reformată-Calvină, ridicată în stil gotic şi, lângă cetate, o biserică luterană din secolul al XIX-lea. Cetatea Medievală din Aiud va intra în curând într-un proces de reabilitare.