- Este în Piatra Neamț, județul Neamț
- Construit în secolului al XVIII-lea
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Piatra Neamț este un municipiu situat pe valea Bistriței în nord-estul României. Este rețedința județului Neamț și unul din cele mai vechi orașe din Moldova având o vârstă de peste 2000 de ani…
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10563
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: permanent
La extremitatea estică a fostei Curți Domnești, în imediata apropiere a Liceului „Petru Rareș”, se află Sinagoga de lemn, monument cu o istorie îndelungată și pe alocuri controversată, mărturie a numeroasei comunități evreiești care a existat în acest oraș încă din Evul Mediu. Actuala construcție s-a ridicat pe locul alteia mai vechi, în baza hrisovului din 19 iulie 1766 semnat de voievodul Grigore Ghica. Vechea sinagogă a fost de piatră, dar de la începutul secolului al XVIII-lea nu s-a mai îngăduit decât ridicarea unor sinagogi de lemn, ceea ce explică și materialul folosit la construirea acestui monument. Faptul că Sinagoga se află atât de aproape de Biserica „Sf. Ioan”, nerespectându-se tradiționala distanță de aproximativ 300 m care trebuie s-o despartă de o biserică creștină, a fost explicat de regulă prin marea vechime a edificiului inițial, care ar fi precedat construirea ansamblului arhitectural din epoca lui Ştefan cel Mare. Acest detaliu este încă un subiect supus controverselor.
Structura constructivă a sinagogii este alcătuită din două secţiuni diferite. Partea situată sub nivelul solului este o construcţie de zidărie, iar cea de deasupra este alcătuită din grinzi groase de lemn. Sinagoga are o formă pătrată în plan. Intrarea în sinagoga veche se face printr-o altă clădire de dată recentă. Sinagoga este situată la peste 2 m sub nivelul străzii, explicaţiile fiind: fie conformarea la vechiul obicei indicat de psalmi „din adâncuri strigat-am către Tine, Doamne” sau opreliştea uzitată în acea vreme ca sinagoga să nu fie mai înaltă decât casele învecinate. Partea de deasupra este foarte joasă, acoperişul e relativ înalt, cu învelitoare de tablă. În interior însă sinagoga are o înălţime normală – 5 m – fapt pentru care a fost denumită Sinagoga Catedrală.
Sinagoga din Piatra-Neamț e construită din bârne groase învelite cu taban atât la interior cât și la exterior. Temelia înaltă de piatră face ca intrarea în edificiu să se realizeze prin coborârea mai multor trepte, iar interiorul se prezintă ca o galerie închisă cu două etaje la nord și un singur etaj la vest, unde e sinagoga femeilor, la sud aflându-se o altă galerie de mai mici dimensiuni destinată copiilor. Ai se află și chivotul care adăpostește 14 Torah. Acesta este sculptat în lemn și prezintă trei niveluri, bogat colorate și decorate, dar și un cos cu fructe, simbolul sacrificiilor aduse în Templul din Ierusalim. În mijlocul sinagogii se afla Bima, podiumul pe care stă așezat pupitrul de la care se citeste Torah.
Date de contact: Str Dimitrie Ernici nr.7, Piatra Neamț, județul Neamț. |