- Este în localitatea Coltău, Județul Maramureş
- Construit între anii 1740 – 1780
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Castelul Teleki din Coltău este un obiectiv turistic important atât la nivel naţional, cât şi internaţional, aflat, din păcate, în afara oricărui proiect de reabilitare…
- Cod monument Istoric: MM-II-a-A-04446
- Condiții de vizitare: parțial, doar în camerele special amenajate.
Castelul Teleki a fost construit între anii 1740 şi 1780 şi renovat în anul 1821. În 1845, administrarea moşiei a fost preluată de către Sandor Teleki, care leagă o prietenie strânsă cu poetul Petöfi Sandor. Cel din urmă îşi petrece aici luna de miere alături de tânăra sa soţie Julia Szendrey, vacanţă care îi inspiră 28 de poezii.
Proprietatea din Coltău a fost vizitată, printre alţii, şi de faimosul compozitor şi pianist ungur Franz Liszt.
În 1937, ultimul proprietar al Castelului Teleki, contele Ioan Teleki părăseşte satul şi donează castelul comunei Coltău.
Locul a fost transformat, în anii care au urmat, în depozit al CAP, apoi în cămin cultural, punct sanitar, iar după 1989, aici au funcţionat o şcoală primară, grădiniţă şi biblioteca din comună.
Muzeul „Teleki-Petőfi” a fost înfiinţat în anul 1960, vizitatorii avînd la început acces într-o singură încăpere. Cu timpul, muzeul s-a extins şi în celelalte încăperi de la etaj, unul dintre cele mai îndrăgite exponate fiind patul nupţial al poetului şi soţiei sale Julia Szendrey.
Castelul Teleki este una dintre puţinele proprietăţi vechi din Maramureş pentru care nu s-au depus cereri de retrocedare. Sursele neoficiale estimează valoarea sa la circa un milion de euro. De altfel, la fel de costisitoare ar fi şi lucrările de reabilitare amânate de autorităţile române.
În zonă descind un număr impresionant de turişti români şi unguri în fiecare an, în medie 150.000 de vizitatori străini, aşa cum declară şi primarul Lajos Cendes, care, de altfel, priveşte cu optimism începerea lucrărilor de reabilitare.
Nu numai castelul şi muzeul stârnesc nostalgii turiştilor. Parcul şi drumul până la Izvorul lui Vaida, vechiul traseu nocturn al poetului, sunt la fel de umblate de călători.
Date de contact: Muzeul „Teleki-Petőfi” Coltău, Telefon: 00-40-262-226339, Fax: 00-40-262-226339.