- Este în Butoiesti, Județ Mehedinti
- Ctitorii sunt Nicodim, Harvat, Matei Basarab, Preda Brâncoveanu, Constantin Brâncoveanu
- Poartă Hramul „Cuvioasa Paraschiva”
Manastirea Gura Motrului este un ansamblul monastic fortificat, bine conservat care a fost ridicat la mijlocul secolului XVII impreuna cu pretioasa lui biserica…
- Cod monument istoric: MH-II-m-A-10340
- Data sărbătoare: 14 octombrie
Manastirea Gura Motrului se afla situata pe soseaua ce leaga Craiova de Drobeta Turnu Severin, la aproximativ 60 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, 50 de kilometri de Craiova si la 3 kilometri de intersectia Gura Motrului,in localitatea Butoiesti, judetul Mehedinti, unde se varsa Motrul in Jiu. Este o manastire de calugari cu hramul Cuvioasa Parascheva.
Manastirea a fost fondata initial de catre Cuviosul Nicodim, la sfarsitul secolului XIV, care a ridicat un schit de lemn, constituit dintr-o mica biserica si cateva chilii in jurul caruia a sadit vita de vie, despre care se vorbeste si astazi si este numita „Via Sfantului” aflata candva pe dealurile din sudul manastirii.
A doua ctitorie, conform unui document de arhiva datat 13 ianuarie 1519, pastrat de la Voievodul Neagoe Basarab, si prin care se spune ca Logofatul Harvat este ctitorul primului asezamant atestat documentar, ridicat la Gura Motrului. Prin acel document se mai arata ca manastirea a primit mosii in Susita si Grosieri pentru intretinerea si hrana calugarilor.
Exista si o a treia ctitorie facuta de catre domnitorul tarii Matei Basarab, care a refacut din temelii manastirea intre anii 1642-1643. Aceasta participare a domnitorului nu este suprinsa in nicio pisanie, dar este indicata de Patriarhul Constantinopolului, Partenie care arata ca in anii 1640 Matei Basarab a ridicat manastirea din temelii, aceasta fiind veche, stricata si uitata si careia i-a dat danii si a inzestrat-o cu odoare.
Biserica manastirii a fost si ea reconstruita din temelii in anul 1653 de marele vornic Preda Brancoveanu. Interiorul a fost zugravit cu cheltuiala lui Constantin Brancoveanu intre anii 1702-1704, iar dupa aproximativ 8 ani, staretul manastirii din acea perioada isi aduce contributie care este consemnata pe ferecatura de fier a portii de sub clopotnita.
In anul 1852 a fost refacuta pictura cu ajutor financiar din parte domnitorului Barbu Stirbei.
Date contact: Butoieşti, judeţ Mehedinţi.