- Este în comuna Muereasca, Județ Valcea
- Datare: sec al XVII-lea
- Poartă Hramul „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” si „Adormirea Maicii Domnului”
Manastirea Frasinei se afla in comuna Muereasca din judetul Valcea si este o manastirea de calugari. Numele ei tragandu-se de la multime de frasini ce o inconjoara…
A fost refondata intre anii 1860 – 1863 de catre Sfantul Calinic Cernicanul, care a pus cu mana sa pe poteca la un kilometru de manastire, o placa pe care sta scris: ” Pentru linistea monahilor si odihna manastirii e oprit a trece mai sus de aceasta placa picior de femeie”.
In acest locas se respecta cu rigurozitate Pravila de la Sfantul Munte Athos, iar ideea infiintarii nu putea veni decat de la un vajnic nevoitor pe taramul isihiei rugaciunii neintrerupte, despre care chiar Al. I. Cuza,care era zgarcit in laude spunea:
„Episcopul Ramnicului, Calinic, este adevaratul si sfantul calugar al lui Dumnezeu si ca el altul nu mai este in toata lumea”.
Iar indragitul nostru scriitor, Valeriu Anania, care, dupa a noastra stiinta, nu si-a facut niciodata socoteli sa ajunga la randu-i arhiepiscop, gandea acestea de la modesta sa masa de scris din dealul Varatecului despre Sfantul Episcop Calinic: „sa porti coroana de aur si carja de argint, dar sa ramai nesmintit in simplitatea calugariei, iata un munte de spiritualitate concentrat intr-o mana de pamant”.
In ceea ce priveste biserica vechiului schit de la Frasinei, aceasta a fost durata de catre doi sihastri bulgari, Ilarion si Stefan pe la anul 1710 si reconstruita la randu-i, dupa 50 de ani, prin grija a doi credinciosi ramniceni.Timp de peste 60 de ani, intre 1787 – 1848, acest schit a fost insa abandonat.
Prin respectarea inscriptiei testamentare de pe marmora cea alba a Sfantului Calinic, manastirea Frasinei dainuieste pana in zilele noastre ca un locas de mare liniste si reculegere duhovniceasca, singura manastire din tara exceptata de la vizitarea persoanelor de sex feminin si tot singura care sa fi fost exceptata, printr-un decret special, de la efectele Legii asupra secularizarii averilor manastiresti din decembrie 1863.