- Este în Sovata, Județul Mureş
- Unitate geografică: Depresiunea Praid-Sovata
- Altitudine: 475-530 m
Staţiunea Sovata este recunoscută ca staţiune de tratament, dar şi ca loc de practicare a diverselor acivităţi de recreere…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Orașul este aşezat pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu, la 60 km est de municipiul Târgu Mureș. Se învecinează la nord cu dealul Cireșelu de 912 m, la est cu dealul Stejaru de 649 m, la nord-est cu dealul Becheci sau Bicheș de 1.080 m, iar la nord-est cu Masivul Gurghiu, vârful Saca de 1.777 m.
Sovata a fost menţionată pentru prima dată ca loc de binefacere datorită apelor, în 1597. Oraşul a fost atestat documentar pentru prima oară sub numele de „Sovata” în anul 1602 si a devenit staţiune balneară în 1850.
Locul este cunoscut încă din antichitate datorită exploatărilor de sare. Există fortificaţii romane în apropierea zăcămintelor de sare, precum castrul roman de la Sărățeni. Romanii lucrau numai la suprafață, făceau gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat. Apoi, o părăseau și începeau alta. Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit lacuri.
Faima Sovatei o poartă lacurile Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Şerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare – de la 40 la 250 gr/litru) și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafată, acționînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18.4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 m și 40-60°C la adâncimea de 1.5 m.
Staţiunea este ideală pentu tratamentul bolilor ginecologice (insuficiență ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică, sterilitate), pentru afecţiuni degenerative, inflamatorii și reumatismale (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroză, poliartroză, dureri articulare, tendinite, tendimiozită, poliartrită scapulohumerală), stări posttraumatismale (după operații vindecate la articulații, mușchi, oase, după luxații și entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze ușoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburări endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceraţii, acrocianoză).
Pentru aceste tratamente, staţiunea este foarte bine dotată pentru: băi cu apă minerală sărată din lacuri – în cadă sau bazin -, împachetări cu nămol cald, bazine pentru kinetoterapie, instalații pentru electroterapie și hidroterapie, saune, săli de gimnastică medicală, plaje pe malul Lacului Ursu și Lacului Aluniș.
Însă staţiunea nu se rezumă doar la tratament, ea este locul perfect pentru relaxare în orice sezon. Aici există numeroase posibilităţi de recreere:
-
săli de fitness, piscină, saună, masaj, solar
-
Bowling, biliard, darts, tenis de masă
-
turul staţiunii cu trenuleţul (e ia din fața hotelului Danubius Sovata)
-
plimbare cu mocăniţa (obiectiv turistic în sine) pe traseul Sovata – Câmpu Cetăți
-
închirieri biciclete, închirieri ATV, ski, night club
-
numeroase pensiuni oferă: foc de tabără, o noapte într-un pat de fân, plimbări cu sania, călărie
-
drumeţie, pe cel mai polular traseu: cel care înconjoară lacurile din stațiune si al Muntele de Sare
-
trasee montane în Munţii Gurghiu
-
excursii cu ghid turistic către Praid, Corund, Câmpu Cetății, Odorheiu Secuiesc, Călimănești, Rimetea și alte destinații.
Obiective turistice în staţiune:
-
Muntele de Sare – Cu un spectaculos aspect și care se află în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde
-
Vila Justiției – clădire datată 1920 în prezent Centrul Regional de Pregătire Profesională a Magistraților
-
Izvorul Maria – cu apă potabilă, aflat în parcul din imediata vecinătate a autogării din Sovata
-
Vila Bernády – construită în memoria primarului municipiului Târgu Mureș, Bernády Gyorgy
-
Pârtia Aluniș-> amenajată lângă cabana cu același nume tot mai solicitată de iubitorii sporturilor de iarnă
-
Lacul Negru – pe strada Bradului, primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne
-
Izvorul Ghera – aflat pe strada cu același nume pe locul unde se aflau primele băi sărate din stațiune
-
Centrul Cultural Domokos Kázmér – pe Strada Principală găzduit de o clădire monument istoric
Preţuri: | Orar: |
Plimbare cu Mocănița dus-întors: copii: 15 RON studenţi/ pensionari: 20 RON adulţi: 30 RON |
Mocanița pleacă zilnic din gara Sovata la: 10:00, 13:00, 17:00, 19:00. Durata unei călătorii este de 1h și 45min. |
Date de contact: Se poate ajunge cu mașina pe DN13A Bălăușeri-Sovata iar cu trenul prin linia de cale ferată 307 Blaj-Târnăveni-Praid. | |