- Este în comuna Francesti, Județ Valcea
- Construit în anul 1635
- Poartă Hramul „Nasterea Maicii Domnului”
Manastirea Dintr-un Lemn are o obste de maici si se afla in comuna Francesti, judetul Valcea…
- Cod monument Istoric: VL-II-a-A-09742
- Ctitor: Matei Basarab
Este situata la aproximativ 25 de kilometri sv de Ramnicu Valcea, pe soseaua catre Dragasani, la ramificatia catre Babeni, manastirea se afla la aproximativ 9 kilometri de Babeni.
Ctitorul manastirii este Preda Brancoveanu si anul zidirii este 1635, iar hramul este Nasterea Maicii Domnului. Se spune ca asezamantul monahal a fost construit in prima jumatate a secolului XVI-lea in jurul bisericutei facuta dintr-un singur stejar secular si a fost pozitionata exact pe locul de unde a fost taiat copacul, de aici tragandu-i-se si numele.
Biserica a fost construita conform dorintei fiicei Doamnei Chiajna si a lui Mircea Ciobanul.
Legenda mai spune ca un cioban pe nume Radu a visat stejarul acela si cand l-au taiat pentru a construi biserica au gasit intr-o scorbura a lui o icoana a Maicii Domnului, care este mentionata de diaconul arab crestin Paul de Alep.
Intre anii 1637-1641 a fost construita in timpul domniei lui Matei Basarab, de catre Preda Brancoveanu o biserica din piatra. Printre cei care au infrumusetat si au lucrat la biserica se numara si Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu. Serban Cantacuzino i-a adaugat pridvorul, iar in timpul domniei lui Stefan Cantacuzino i s-a facut o restaurare generala.
In secolul al XIX-lea, in timpul cat a fost stareta Maica Platonida, se face o noua restaurare a celor doua biserici, apoi intre anii 1938-1940 se face o nou restaurare care acopera intreg asezamantul si cu ajutorul statului prin Ministerul Aerului si Marinei si se zidesc si noi chilii. Intre anii 1956-1963 cu sprijinul statului prin Departamentul Cultelor, s-a facut iar o restaurare ce include si acoperisul cladirilor, apoi s-a reusit iluminarea electrica a intregului ansamblu, introducerea apei curente, lucrari de canalizare si construirea scarilor de piatra ce duc catre biserica de lemn.
Icoana Maicii Domnului de care este legata chiar existenta manastirii este de dimensiuni impresionante, avand inaltimea de 1.5 metri si latimea de 1.1 metri. Andrei Grabar, de la Universitatea din Strasbourg a vizitat in anul 1929 manastirea si studiind icoana a putut spune ca a fost pictata in secolul IV la manastirea Theothokos din Grecia si este inspirata dupa un model care se spune ca ar fi apartinut Apostolului Luca, primul care a pictat-o pe Fecioara Maria si se spune ca in lume mai sunt inca trei exemplare de icoane asemenea celei de la Dintru-un Lemn.
Inafara de icoana Sfintei Fecioare care este cel mai important bun al manastirii, acolo se mai pastreaza doua policandre de la Serban Cantacuzino si doamna Marica brancoveanu, cele trei icoane mari imparatesti, precum si alte 36 de icoane mai mici ce sunt datate in anii 1833 – 1840 pictate de catre Gheorghe Gherontie de la Hurezi.