- Este în Zărnești, Județ Brașov
- Valea Bârsei – Masivul Piatra Craiului / Munții Făgărașului
- Altitudine: 849m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare
- Cu condiții de campare
Zona turistică cea mai cunoscută din preajma orașului Zărnești este Plaiul Foii. Ea s-a dezvoltat în ultimul secol, dar cu precădere după 1989, în jurul cabanei turistice de la care își trage și numele.
- Trasee amenajate: da/nu
- Trasee marcate: da/ nu (ex. daca sunt trasee montane)
- Conditii de vizitare: partial/ghid/doar in anotimp/inchis turistilor, echipament special, doar turistilor experimentati, alpinism, cu echipament (bicicleta, ski, snowboard etc)
În trecut era în principal o importantă bază de plecare pe potecile marcate din munții din jur, dar în ultima vreme tipul dominant de turism este cel de recreere și agrement. Aflată pe valea Bârsei, la cca 12 km vest de Zărnești, zona este legată de oraș printr-un drum pietruit, ce urmează lunca râului pe partea sa dreaptă. Locul are o poziție-cheie, la poalele nord-vestice ale Masivului Piatra Craiului, și cele sudice ale Munților Țaga – prelungirea răsăriteană a Munților Făgărașului. În apropiere se află și curmătura prin care se poate trece în bazinul râului Dâmbovița, totodată loc de convergență a Pietrei Craiului cu Munții Făgărașului. Prin această șa a trecut timp de veacuri granița între Ardeal și Muntenia. În trecut, la Plaiul Foii era un punct important de colectare a buștenilor exploatați în pădurile din bazinul Bârsei și nu numai.
Cabana Plaiul Foii a fost construită în anul 1938 de secția Brașov a SKV, fiind multă vreme o cabană de vânătoare. A intrat în circuitul turistic din anul 1998. În jurul acestei cabane au apărut cu timpul și alte spații de cazare private, pensiuni și case de vacanță, accesul ușor făcând ca zona să fie cunoscută de tot mai mulți turiști.
Cabana de la Plaiul Foii este și un important nod de trasee turistice montane. Practic pe aici trec toate traseele care urcă pe versantul nordic și vestic al Pietrei Craiului. Cele mai spectaculoase poteci ale masivului pleacă din acest punct, și mare parte din turiștii care urcă pe creasta masivului trec întâi pe la Plaiul Foii. Iar cum Piatra Craiului este una dintre bijuteriile Carpaților, se înțelege de ce cabanele din zonă sunt mereu pline.
Totuși, Plaiul Foii nu este o cabană de munte în sensul propriu-zis, și nici doar de tranzit către munte, ci în primul rând, o cabană căutată de cei ce doresc o excursie de sfârșit de săptămână. La fel sunt și celelalte unități de cazare din jur. Aici vom întâlni condiții mai mult decât decente, camere modernizate, cu tot confortul și igiena necesare, precum și restaurante sau baruri. Nu lipsesc spațiile de agrement, de campare și cele special amenajate pentru un grătar în aer liber. Nu este însă o zonă extrem de scumpă, prețul unei nopți de cazare pentru o persoană începând de la 30 lei.
De la Plaiul Foii pleacă poteci marcate spre spațiile de cazare cu adevărat montane, cum sunt refugiul Diana (est), refugiul Şpirlea și mai departe cabana Garofița Pietrei Craiului (sud). Tot de aici se începe, de regulă, traseul de parcurgere a crestei munților Făgărașului, pe sensul est-vest.
Peisajul care se descoperă ochilor călătorului ajuns la Plaiul Foii e dominat de silueta strălucitoare a abruptului nord-vestic al Masivului Piatra Craiului, care în special în ceasurile amiezii și la apus se dezvăluie în toată măreția. Diferența de nivel între lunca Bârsei și vârfurile crestei este de peste 1300 m. Cine a ajuns aici, nu va uita multă vreme frumusețea stâncăriilor albe de calcar, care sunt patria caprelor negre, și va dori să revină sau – de ce nu ? – să urce sus, printre ele.
Date de contact: oraș Zărnești, jud. Brașov, tel. 0726.38.03.23.