- Este în satul Mara, Judeţul Maramureş
- Unitate geografică: Munţii Gutâi
- Altitudine: 1450 metri
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
- Fara condiţii de campare
Creasta Cocoșului este o rezervație naturală de tip mixt, excelentă pentru agrement şi care oferă un peisaj de neuitat…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiţii de vizitare: echipament special alpinist, echipament montan adecvat
Rezervaţia este alcătuită dintr-o formaţiune de stânci ascuțite, parte a unui fost crater vulcanic, cu o formă crenelată, care se întinde pe o lungime de 200 de metri pe direcția NV – SE. Această rezervație are o suprafaţă de aproximativ 50 de ha din care: zona stâncoasă are 3.2 ha, pădurile se întind pe 36.5 ha şi golul de munte are 10.5 ha. Punctul cel mai înalt al Crestei are 1450 m.
Este un monument al naturii şi are ca scop inclusiv protejarea şi conservarea elementelor naturale cu valoare şi semnificaţie ecologică, ştiinţifică şi peisagistică deosebită.
Localnicii i-au dat denumirea de „Creasta Cocoşului” datorită aseamănării pe care o are stânca privită dintr-un anumit unghi cu o creastă de cocoș. La baza Crestei se află o zonă cu aspect de podiș, denumită Poiana Boului.
Creasta cocoşului oferă vizitatorilor săi un cadru deosebit, atât vara, cât si iarna. Este zona perfectă pentru pasionaţii de fotografie, dar nu numai. Accesul stâncă se poate face pe numeroase trasee marcate, cele mai utilizate fiind cele cu plecare de la mina Suior, din Pasul Gutâi sau din Breb. Drumetii care urcă până pe culmea ei sunt răsplătiţi cu o imagine panoramică incredibil de frumoasă.
Zona este şi un loc de escalada excelent, şi pentu începători, dar şi pentru avansaţi.
Punctul înalt al crestei mai este folosit şi pentru alte tipuri de sport: parapanta, oferind condiţii propice.
Zona este declarată rezervaţie naturală şi se află în custodia Asociaţiei EcoLogic Baia Mare.
Date de contact: satul Mara, comuna Desești, la circa 30 km nord față de orașele Baia Mare și Baia Sprie în județul Maramureș.