- Este în Frumoasa, Judeţul Teleorman
- Datare: epoca medievală
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Cetatea medievală se află pe un teritoriu locuit din vechi timpuri şi datează din vremea lui Mircea cel Bătrân…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: nu
- Condiţii de vizitare: ruine
Cercetările arheologice, care s-au desfăşurat în zona localităţii Frumoasa, au evidenţiat o veche locuire a acestor meleaguri. Aceasta a fost semnalată de arheologi de prestigiu precum Cezar Bolliac, Gr. Tocilescu, Ion Andrieşescu, N. Constantinescu. Prin săpăturile arheologice s-a descoperit un bogat material material arheologic şi o fortificaţie (cetate de pământ), din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân.
Cetatea medievală de pământ de la Frumoasa datează din secolul al XIV-lea şi se află în punctul „La Cetate”, în partea sudică a satului, lângă Moara Veche, la aproximativ 300 m de malul drept al râului Vedea. Cetatea, din lemn şi pământ, are trei rânduri de valuri dezvoltate aproape concentric. Acum, valurile sunt înalte de trei metri şi late de 5-8 metri, despărţite de două şanţuri adânci între 3.5 şi 4.5 metri, deschise la gură 8-12 metri.
Centrul îl formează un careu al unui val cu latura de aproximativ de 43 metri, iar valul exterior are contur trapezoidal. În valuri se păstrează urmele unei palisade cu două rânduri de pari de strejar, dispuşi paralel şi uniţi cu alte lemne orizontale. Nu s-au putut identifica intrările în cetate. Fortificaţia a fost ridicată pe o movilă. A funcţionat de la sfârşitul secolului al XIV-lea , fiind distrusă în urma unui incendiu. Peste ea s-a făcut o locuire şi un cimitir.Cetatea se află pe Lista Monumentelor Istorice cu codul TR-I-s-A-14203 şi este în proprietatea statului.
Comuna Frumoasa se află în partea sudică a judeţului Teleorman, pe partea dreaptă a râului Vedea, la aproximativ 25 km distanţă de Alexandria şi Dunăre şi este formată din satele Frumoasa, Păuleasca şi Răreanca.
Teritoriul pe care se află actuala comună Frumoasa a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri. Cea mai veche atestare a comunei, datează din anul 1511, într-un act de danie al domnitorului Vlad cel Tânăr, unde actuala comună era denumită :”Voevodeşti”. Numele de „Frumoasa” apare mult mai târziu în documente, mai exact în anul 1687. Localitatea Frumoasa se află inclusiv pe harta întocmită de către stolnicul Constantin Cantacuzino, la Padova, în anul 1700.
Date de contact: Sat Frumoasa, Comuna Frumoasa, judeţul Teleorman