- Este în comuna Moldova-Sulița, satul Lucina, Judeţul Suceava
- Unitate geografică: Carpații Maramureșului și Bucovinei
- Altitudine: 1200 m
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare
- Fără conditii de campare
Tinovul Găina – Lucina este o rezervație naturală de tip botanic, care protejazâ în special mesteacănul pitic…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiţii de vizitare: echipament montan special
Rezervaţia, cu o suprafaţă de doar 1 hectar, este pe versantul estic al Obcinelor Mestecănișului, la o altitudine de 1200 de metri şi se prezintă ca un podiş. Este situată în bazinul Bilcanului, un mic pârâu ce se varsă în râul Găina, are în partea estică rezervația naturală Răchitișul Mare, iar la nord Cheile Lucavei. Întregul bazin hidrografic se mărgineşte la nord cu vârfurile Lucina (1.590 metri), Ştirbul (1.479 metri), la vest cu Chitea Mare (1.394 m) şi Chitea Mică (1.361m), iar spre sud şi sud-est cu muntele Găina (1.425 metri).
Rezervația naturală Tinovul Găina – Lucina a fost declarat arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă o zonă montană de mlaștini oligotrofe (tinov sărac în substanțe nutritive, acoperit cu mușchi arctic de turbă) în a cărei teritoriu vegetează mai multe specii floristice, unele foarte rare, printre care și mesteacănul pitic (Betula nana), unul dintre relictele arctice deosebit de interesante atât pentu oamenii de ştiinţă, cât şi pentru turişti.
Tufele de mesteacăn pitic cresc pe un strat gros de turbă și mușchi de tip arctic (Sphagnum). De obicei, acestea sunt asociate cu merișor (Vaccinium vitis-idaea) și afin (Vaccinium myrtillus ). Pe ramuri se dezvoltă lichenii. Desișul este invadat, pe latura estică, mai ales de pin silvestru și molid și de specii de sălcie. În schimb, pe latura vestică, cresc mestecenii pufoși (Betula humilis și Betula pubescens).
Dintre plante, cele mai întâlnite sunt: bumbăcărița (Eriophorum vaginatum) mușchii de turbă cu rogoz (Sphagno -Caricetum rostrates) și gramineea de mlaștină (trestia de mlaștină – Calamagrostris neglecta). Pe lângă o faună foarte bogată, Ion Nemeș a descoperit trei specii de fluturi, considerate rărițați: Argyroplace schulziana – citat numai în nordul Europei, Argyroplace bipunctana și Gryphipteryx fischeriella.
Date de contact: sat Lucina, comuna Moldova-Suliţa, Judeţul Suceava
Tinovul Găina Lucina este accesibil pe drumurile forestiere care pornesc din localitatea Moldova – Suliţa (DJ 185)