- Este în Praid, Judeţul Harghita
- Unitate geografică: salină
- Construită din
- Deschis turiştilor cu taxa de vizitare.
Salina Praid este cea mai mare mină de sare gemă din România, situată în bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
Zăcămintele de sare s-au format cu 13.5 milioane de ani în urmă, corespunzănd miocenului mediu. Corpul de sare de la Praid are în plan orizontal o formă ușor elipsoidală, cu diametrele de 1.2 si 1.4 km, şi o adâncime de 2.7 km, fiind în acest fel cel mai mare corp diapirogen de sare gemă din țară.
Primele exploatări de sare sunt atestate de pe vremea romanilor, dar mina din Praid este atestată documentar de la 1200, iar exploatarea intensivă se face din 1762, prin extracţii subterane şi cariere, făcându-se mina Iosif, în formă de clopot. Din 1787, la Praid începe un minerit sistematic, din ocna-clopot Iosif s-au deschis două camere laterale, numite minele Carol și Ferdinand, tot în formă de clopot. Adâncimea totală, inclusiv puțul de extracție, a fost de 66 m. În 1864, s-a deschis mina trapezoidală Paralelă, care este una din cele mai mari cavități subterane din țară. În 1989, au început lucrările la galeria de cercetare Elisabeta. De aici, s-au trasat mai multe galerii laterale. Apoi, în 1949 s-a deschis mina Gh Doja.
După crivacul cu cai, transportul sării din mină la suprafață s-a făcut prin puțul Gh. Doja și pe calea ferată îngustă. Crivacul de la Praid este cea mai veche instalație folosită într-o salină din România, a fost folosită între 1762–1950, iar acum se află la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din București.
După anii 70, s-au introdus autobasculante de 16 tone.
În anul 1978, la 40 m adâncime sub nivelul minelor vechi, a fost deschisă o altă mină, pusă în exploatare în anul 1980. Camerele minei au lățimi de 20 m, înălțimi de 12 m și lungimi de mai multe sute de metri. Cel mai adânc orizont se află la 320 m (socotit de la nivelul suprafeței).
În anul 1980, în salină s-a deschis o bază de tratament.
În anul 1991 au început lucrările la un nou sector minier, sectorul Telegdy, dat în exploatare în anul 1994.
Ca rezultat al extragerii sării, s-au format goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salină, cu temperaturi relativ constante, între 14-16 grade C, umiditate scazută 66-70% și presiune atmosferică mai mare decât la suprafață. Aerul este puternic ionizat, deci deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii. Baza de tratament se află la o adâncime de 120 metri, are o lățime de 20 m, o înălțime de 14 m și o lungime de mai multe sute de metri. Aici se efectuează un tratament subteran speleoterapeutic și climatoterapeutic, ameliorând starea bolnavilor cu probleme respiratorii.Tratamentul de speleoterapie şi climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mină, fiind foarte util în cazul bolilor astmatice, bronşitice şi alergice. Durata tratamentului este de 18 zile, iar vârsta la care oamenii se pot trata este între 2-60 ani, sub supravegherea unui personal medical.
Transportul persoanelor de la intrarea în salină până la baza de tratament se realizează cu autobuzele salinei. Salina este amenajată pentru turişti cu spații de recreere, locuri de joacă pentru copii, restaurant, toalete, capelă pentru rugăciune, galerii, internet-cafe și un muzeu.
Capela din salină uineşte prin simplitatea ei. A fost sfinţină în 1993 şi slujbele se ţin cu regularitate.
Muzeul prezintă metodele de extragere a sării din cele mai vechi timpuri până azi şi este considerat cel mai mare punct de atracţie din cadrul minei. Este bogat în cristale de sare, instrumente şi unelte folosite în exploatarea şi transportul sării şi în obiecte de artă populară.
Galeria vinurilor, unică în lume prin cele 275 feluri de vin, a 25 viniculturi din 6 ţări europene, aflate la o adâncime de 100 m de la suprafaţă.
În anul 2009, salina Praid a fost cea mai vizitată salină din România, cu peste 200.000 de turiști anual.
Preţ intrare |
Orar de vizită |
Vizitarea şi transportul
Galeria vinurilor: autobuzele pornesc zilnic la orele 12, 14, 16. |
Luni – Sâmbătă |
Date de contact: Str. Gării nr. 44 Jud. Harghita/ Telef: 0266.240200 |
|
|