- Este în Jibou, Judeţul Sălaj
- Construit în 1779
- Deschis turiştilor cu taxă de vizitare.
Castelul Wesselényi este considerat cel mai frumos castel în stil baroc şi este situat în interiorul Grădinii Botanice ” Vasile Fati” din Jibou…
- Autor: Miklós Wessélenyi și Ilona Cserei
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiţii de vizitare: parţial
Castelul Wesselényi din Jibou este un ansamblu datat în secolul XVIII, intregrat într-un fost parc dendologic, devenit astăzi grădină botanică. Ansamblul a evoluat de-a lungul timpului din punct de vedere arhitectural, păstrându-se însă majoritatea anexelor palatului şi câteva inscripţii comemorative. Palatul, parcul, curia, manejul, sera, grajdul şi şura formează ansamblul celor opt monumente istorice de aici.
Curia este cea mai veche clădire şi, prin anii 1940, i se spunea „bucătăria veche”: simplă, doar cu parter şi o pivniţă, 13 camere, 20×50 metri. Construcţia a fost ridicată (refăcută) în 1702 de către baronul István Wesselényi şi de contesa Kata Bánffy.
Grajdiul a fost construit de István Wesselényi şi soţia sa, Polixenia Daniel, în 1755 după modelul celui de la Bontida, proiectat să adăpostească 28 de cai, aceasta herghelie fiind cea mai faimoasă din Transilvania. Inscripţia de pe grajd, care mai există şi astăzi, a fost realizată de sculptorul guvernatorului, Johannes Nachtigall, angajat special de István Wesselényi pentru acest lucru. În 1771, fiul lui István Wessélenyi, Miklós, a anexat grajdului un manej, pentru dresajul cailor, cu o inscripţie făcută de mâna celui mai cunoscut sculptor al barocului transilvănean, Anton Schuchbauer. Prin 1940, construcţia a fost reconstruită şi nu s-au mai păstrat caracteristicile iniţiale.
Apoi, în 1779, încep lucrările la palat, iniţiate de către Miklós Wessélenyi și soţia sa, Ilona Cserei.
Între 1789 şi 1791 lucrările la palat stagnează deoarece Miklós intră în conflict cu vecinul său Johan Haller, în 1781, din cauza a doi iobagi care au fugit de pe domeniul Wessélenyi, Haller înapoindu-i doar unul, iar Miklós a luat-o drept insultă. S-a dus cu o mulţime înarmată cu furci şi coase la Haller şi ia un ostatic, drept urmare fiind condamnat la închisoare, în 1784. A fost eliberat în decembrie 1789.
În 1796, clădirea principală era terminată, iar arhitectul ceh Franz Wrabetz, apoi arhitectul Joseph Bitthauser s-au ocupat de decoraţiunile interioare. Parcul palatului a fost amenajat în stil englezesc de un grădinar din Viena, ce a realizat şi un lac cu nuferi. În 1800 s-a comandat fântâna arteziană pentru parc, iar în 1801, au fost făcute serele pentru „grădina de iarnă”. În 1805, Franz Neuhauser pictează scene de vânătoare în interiorul castelului.
Miklós Wessélenyi moare pe 25 octombrie 1809, fiind urmat de fiul său. Lucrările mari ale ansamblului au fost gata abia în 1810.
După naţionalizare, castelul este modicicat pentru a găzdui şcoala generală, liceul, internatul, casa pionierilor, muzeul oraşului. Tot aici a fost creată şi Staţiunea experimentală a tinerilor naturalişti, cu ajutorul căreia s-a făcut grădina botanică, a cărei amenajare a început în 1968, sub coordonarea profesorului Vasile Fati. Manejul a fost transformat în sală de mese.
Dupa 1990, castelul a rămas pustiu, aici mai funcţionând doar Clubul copiilor din Jibou. Exteriorul nu a fost modiciat în timp, ci doar interiorul: acum palatul este gol, mobila, tablourile, sobele şi obiectele decorative au dispărut. Doar cripta familiei Wesselényi, astăzi un morman de pietre invadat de vegetaţie, grajdul şi manejul au mai rămas în proprietatea Centrului de Cercetări Biologice Jibou, pe care promite să le restaureze. Restul anexelor şi palatul au fost retrocedate conform legii.
Castelul Wesselényi din Jibou este considerat cel mai mare edificiu în stil baroc din Transilvania şi este o clădire unică. Se află în mijlocul Grădinii Botanice, care are aproximativ 30 ha şi iese în evidenţă prin multitudinea speciilor de cactuşi, grădina japoneză, acvariu şi grădina zoologică.
Statuia lui Miklós Wessélenyi se găseşte astăzi în curtea din spatele Teatrului Maghiar de Stat.
Preţ intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 5 lei |
1 aprilie – 30 octombrie : 8.00 – 19.00 |
Date de contact: str. Parcului, nr. 14, Jibou, judeţul Sălaj/ Telefon: 0040/260 641 617. |
|
|