- Este in Munții Parâng, în apropierea stațiunii Rânca, județul Gorj
- Unitate geografica lac glaciar
- Deschis turistilor fără taxa de vizitare.
Lacul Gâlcescu (denumit pe harțile vechi Câlcescu) se află în Munții Parâng la o altitudine de 1.925 m, la nord-est de vârful Parângul Mare, fiind cel mai întins iezer glaciar din acest masiv (3,2 hectare) și cu o adâncime de 9.6 m…
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: deschis turistilor, fără ghid
Este situat într-o căldare glaciară deosebită prin varietatea florei și rocilor glaciare. Circul Gâlcescu, modelat în granite și granodiorite, este cel mai complex, format din mai multe trepte delimitate de rupturi de pantă.
Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervație naturală (geologică, floristică și peisagistică). Rezervația de la lacul Gâlcescu se află în bazinul Lotrului și a fost înființată înca din 1932, cuprinzând lacul și împrejurimile sale.
Lacul Gâlcescu este marginit spre sud de blocuri mari de grohotiș, adesea aflate într-un echilibru fragil. Celelalte maluri sunt înierbate și strajuite de jnepeni. Printre elementele caracteristice vegetației de aici se numără o specie de mușchi Hylocomium pyrenaicum – element arctic-alpin și zambru (Pinus cembra), relict glaciar din cuaternar, monument al naturii. Fauna specifică zonei este reprezentată de capre negre, urși, lupi, mistreți, vulpi, pisici sălbatice precum și râsul și pârsul cenușiu, vipere cu corn sau broaște testoase de uscat. In stâncariile piscurilor alpine își fac cuibul acvila de munte și corbul. In căldarea Mândrei se ascunde fluturașul de stâncă, pasăre cu un colorit viu, pus în evidență numai în timpul zborului. In lacul Gâlcescu păstrăvii pot fi observați și cu ochiul liber.
Pentru a ajunge la lacul Gâlcescu, traseul cel mai indicat este din Novaci, pe DN 67C (Transalpina), spre Rânca (18 Km), drum de legătură între Novaci-Obârșia Lotrului-Sebeș-Alba. Pe acest drum la circa 10Km de stațiunea Rânca, după ce se trece de vârful Păpușa, începe traseul turistic marcat cu bandă roșie. Traseul este refăcut și fără probleme. O variantă drept înainte ajunge la Parângu Mare și respectiv cabana Rusu, iar cealaltă variantă spre dreapta coboară în căldarea lacurilor și ajunge la lacul Gâlcescu. Durata traseului Rânca-Gâlcescu: 6-7 ore.
Dupa vărful Păpușa, practic, vă veți despărți de drum abia cand veți vedea în față două vârfuri (Cărbunele și Mohorul). De aici începe traseul turistic marcat cu bandă roșie, în dreapta este Cărbunele cu o potecă de urcare și o cruce în vârf și în stânga un colos rotofei numit Mohorul. După ce urcați Cărbunele vă așteaptă o șa lungă care vă va duce până în fața Mohorului și de aici trebuie să înaintați, iar după ce veți trece și ultimul vârf vă așteaptă o creastă mai lină care vă oferă puțin răgaz. Complexul glaciar se vede perfect de pe creastă, cu un lac mai mic care se varsă în marele Gâlcescu printr-un pârâiaș, alte laculețe se văd în zonă. Traseul durează aproximativ 6 ore și este destul de dificil, iar lacul nu este chiar accesibil și ușor de vizitat, așa că fiți atenți la echipamentul ales.
Pe lângă acest traseu mai există încă alte 4 trasee turistice ce pot fi realizate de turiștii pasionați de drumeții montane și cu echipament corespunzător. Exista o bază de salvamont în Novaci-Rânca pentru cazuri de urgență. Traseele sunt marcate corespunzător și unele dintre ele sunt practicabile și cu mașina.
Un traseu posibil este din partea de Nord dinspre Obârșia Lotrului
De la obârșie continuați drumul pe lângă firul râului Lotru în sensul invers curgerii sale, până la podul Ştefanu, aflat în amonte de obărșie. De acolo începe traseul turistic prin padure pe lângă firul apei. Traseul este marcat cu cruce roșie. Atenție! Marcajul este vechi și greu de observat pe unele porțiuni. Durata traseului Obârșia Lotrului-Gâlcescu: 3-4 ore.
Alta variantă pentru a ajunge la lacul Gâlcescu este din partea de vest dinspre orașul Petroșani
Din Petroșani urcați spre vest pe drumul către cabana Rusu circa 6 Km. De aici puteți alege telescaunul până la stațiunea Rusu sau pe jos aproximativ 1.5 h. In continuare traseul este marcat cu banda roșie și urcă pe Parângu Mare, iar în continuare în vârful Piatra Tăiată, traseul se ramifică. O variantă este drept înainte și ajunge în Transalpina, respectiv stațiunea Rânca. Cealaltă variantă spre stânga coboară în căldarea lacurilor și ajunge la lacul Gâlcescu. Durata traseului Rusu-Gâlcescu: 8-9 ore.
Date de contact: Munții Parâng, în apropierea stațiunii Rânca, județul Gorj |
|
|