- Este in sat Țeghea, comuna Craidorolt, județul Satu Mare
- Construit in 1994
- Poarta Hramul „Nașterea Maicii Domnului”
- Deschis turistilor fara taxa de vizitare.
Este situată în plină câmpie, la 1 km de marginea de sud a satului Țeghea, comuna Craidorolt, Județul Satu Mare.
- Conditii de vizitare: deschis turistilor
- Sarbatoare anuala: 8 septembrie
Este o mănăstire de maici condusă de stareța Emanuela Mateiu. Are hramul Nașterea Maicii Domnului iar aici trăiesc aproximativ 10 maici. Tradiția locală spune că pe la 1344 ar fi existat în zonă un schit despre a cărei existenta s-a pomenit și în secolul al XVIII-lea. Dar documente sigure privind schitul nu s-au găsit până în prezent. Schitul ar fi luat ființă datorită unui călugar cu numele Teighen, care a pustnicit aici. Atrași de viața duhovnicească a acestuia au venit aici și alti doritori să trăiasca cu credință în Dumnezeu. Aceștia au ridicat o bisericuță din lemn și case de locuit. Cu timpul s-au asezat aici, în jurul sihăstriei, mai multi țărani, dând naștere unui sat, căruia i-au dat numele de Teghea, bisericuța sihăstrilor devenind biserica satului. Biserica de lemn arzând, în locul ei, pe la 1767, s-a ridicat o biserică din zid. După Revoluția din 1989, credinciosii și-au dorit înființarea unui așezământ monahal în Teghea și au propus înființarea unei mănăstiri în afara satului, în locul denumit popular Sen-Rit, adică Loc Sfânt, acolo unde se aflase, probabil, vatra vechii sihăstrii.
Parohia locala a pus la dispoziție terenul necesar construcțiilor. La 1 noiembrie 1994, cu binecuvântarea arhierească a Episcopului Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului, a fost înființată mănăstirea cu obște de maici. In ziua de 8 noiembrie 1994 a fost sfințită și biserica de zid a satului, ridicată în 1767. Cu acest prilej a fost numită ca stareță Monahia Emanuela Mateiu, o parte dintre maici fiind deja prezente aici înca din luna august. Pentru slujbe, maicile au folosit biserica satului până au ridicat bisericuța din lemn a mănăstirii, iar cazarea maicilor s-a facut la școala din sat. In timp record, maica stareța și mica obțte, având și ajutorul credincioșilor, au reușit să construiască o bisericuță din lemn în stil maramureșan și o mică construcție din caramidă BCA pentru câteva chilii. Cu timpul complexul monahal s-a dezvoltat, construindu-se un corp de chilii cu două nivele, un paraclis, o clădire arhondaric pentru cazarea credincioșilor și anexele gospodărești. Mănăstirea dispune de aproximativ 30 de locuri de cazare pentru credincioșii care doresc să vină aici. Au fost înfiintate ateliere de croitorie și broderie. Maicile au în plan construcția unei biserici mari din zid.
Este interesant de știut că mănăstirea păstreaza părți din moaștele celor 40 de sfinți mucenici care au pătimit în Iezerul Sevastiei, ale Sfăntului Ghelasie de la Râmeți, precum și ale cuviosilor Vichentie Malau și Antim Gaina.
Printre obiectivele care se pot vizita în zonă se numără Mânăstirea Măriuș, Mânăstirea Lunca Apei, Manastirea Scarisoara Noua, Muzeul Moților Scărișoara Nouă și binânțeles orașul Satu Mare.
Date de contact: sat Țeghea, comuna Craidorolt, județul Satu Mare, nr. telefon: 0744523194/ 0261.876.444. |