- Este in Praid, Judetul Harghita
- Altitudinea: 550 de metri
- Deschis turistilor cu diverse taxe de vizitare.
Muntele de sare Praid este un monument al naturii unde te poţi relaxa şi însănătoşi…
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: preferabil în perioada 1 iunie- 15 octombrie, când funcţionează băile sărate.
Muntele de sare Praid reprezintă, de fapt, o rezervaţie naturală de tip geologic în comuna Praid, judeţul Harghita. Are o suprafaţă de 60 de hectare şi cuprinde Dealul Sării, ce acoperă cel mai mare zăcământ de sare din ţară. Vegetaţia caracteristică este cea halofilă aflată în jurul izvoarelor sărate din vecinătatea masivului de sare.
Potrivit părerii unor specialişti, masivul ar conţine trei miliarde de tone de sare, fiind astfel o raritate geologică. Muntele de sare se ridică până la altitudinea de 550 de metri, avînd aspectul unui deal.
În partea de sud-vest a Muntelui de sare se întind Cheile Corundului. Mina de sare din subteranele Muntelui de Sare este transformată într-un loc de tratament al afecţiunilor respiratorii şi un punct turistic de maximă importanţă. Mii de persoane petrec zilnic ore în subteranele acestui deal pentru ameliorarea diverselor boli. În zona de tratament se pătrunde cu autobuzul printr-un tunel de peste un kilometru şi se coboară apoi câteva trepte abrupte. Interioarele muntelui de sare sunt amenajate şi aici vei putea găsi baza de tratament, dar şi biblioteci, locuri de joacă pentru cei mici, cafenele, un muzeu, internet-cafe, chiar şi un colţ de rugăciune.
În Praid există şi un ştrand cu apă sărată, iar aerul este puternic ionizat, deci la fel de benefic ca băile şi alte tratamente specifice zonei. Lângă ştrand sunt amenajate băi sărate fierbinţi, apa fiind încălzită în cazane. Apa sărată şi iodurată are un puternic efect calmant şi relaxant atât fizic, cât şi psihic. Are efecte benefice în cazul afecţiunilor reumatice, este antiinflamatorie, vasodilatatoare, sterilizatoare, cicatrizantă.
Durata unei băi este de la 10 minute pe zi şi se poate întinde pe o durată de 30 de minute, în funcţie de capacităţile organismului. Temperatura apei sărate este de 36 de grade, iar un tratament este alcătuit din 10-14 băi calde. Băile sărate funcţionează în perioada 1 iunie- 15 octombrie. În rezervaţie şi la baza de tratament din subteran ai acces tot timpul anului.
Căi de acces spre Praid sunt următoarele:
Rutiere: pe DN 13A Bălăuşeri – Sovata – Praid – Miercurea Ciuc
Feroviare: gara CFR Praid