- Este in Igriş, Judetul Timiş
Rezervaţia Insulele Igriş este o zonă protejată de interes naţional ce se întinde pe o suprafaţă de trei hectare, în aval de localitatea cu acelaşi nume…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Rezervaţia naturală mixtă Insulele Igriş este populată de specii rare de păsări care au migrat din Rezervaţia Insula Mare Cenad, în mare parte defrişată. Este formată din mai multe insule micuțe, însă doar una dintre aceste fâșii de pământ a devenit habitatul ideal și locul de popas pentru câteva specii amenințate cu dispariția.
Printre acestea se numără: Egretta garzetta – egreta mică, monument al naturii, Nycticorax nycticorax – stârci de noapte, Ardeola ralloides – stârci galbeni, Ardea cinerea – stârci cenusii, Ardea purpurea – stârcul purpuriu, Ciconia nigra – barza neagră, Falco peregrinus – șoimul călător, Gavia stellata – fundacul cu gușă roșie, Phalacrocorax carbo sinensis – cormorani mari, ce au revenit în zonă în 1993, după o pauză de câteva sute de ani. Rezervația adăpostește și o colonie mixtă de Ardeinae, ce include aproape tot efectivul acestor păsări rare din zonă, colonie importantă din punct de vedere avicenotic.
În Insule, solul este format din aluviuni într-o continuă acumulare. Vegetaţia este bogată, predominante fiind speciile de Populus şi Salix, dar se întâlneşte şi un subarboret bogat pe care s-au cățărat liane și viţă de vie sălbatică.
Rezervația Naturală Insulele Igriș face parte din Parcul Natural Lunca Mureșului împreună cu Insula Mare Cenad, Pădurea Cenad și Prundul Mare. Acestea sunt considerate zone strict protejate, pe teritoriul lor fiind interzisă exploatarea resurselor naturale. De altfel, obiectivul Parcului Natural Lunca Mureșului este protejarea peisajului, habitatelor și speciilor specifice de luncă printr-un management durabil al activităților umane, așa încât parcul să reprezinte și un spațiu ideal pentru manifestări educative.
Primii pași pentru instituirea regimului de arie protejată au fost făcuți în 1970, în urma unor cercetări și studii efectuate în zona Prundul Mare. În acei ani, o suprafață de peste 90 de hectare din Prundul Mare a fost declarată rezervație naturală pentru a proteja populația de stârci cenușii ce trăiau acolo.
În anul 1988, o arie de 12.000 de hectare din Prundul Mare a devenit Zonă de Importanță Avifaunistică. În 2005 a fost declarat Parcul Natural Lunca Mureșului, printr-o hotărâre de guvern, zonă care, din 2008, a fost integrată în Rețeaua Natura 2000; parcul este atât un sit de importanță comunitară pentru protejarea speciilor și habitatelor, cât și arie de protecție specială avifaunistică în vederea ocrotirii a 41 de specii de păsări.
În prezent, în Parcul Natural Lunca Mureșului și în teritoriile din cadrul acestuia (Insula Mare Cenad, Pădurea Cenad, Prundul Mare și Insulele Igriș descrise aici) funcționează un sistem de infrastructură realizat prin proiectul „Protejarea şi dezvoltarea luncii râului Mureş”, fiind puse la dispoziția turiștilor: un centru de vizitare, două puncte de informare și căi de acces. Totodată, din fondurile proprii ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și din fonduri europene au fost achiziționate echipamente de cercetare și monitorizare și s-au desfășurat numeroase activități de educație ecologică și de promovare a ecoturismului.