- Este în Miorcani, Rădăuţi-Prut, Judeţul Botoşani
- Unitate geografică: Câmpia Jijiei şi a Başeului
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
- Datare: 1961/1973
- Origini: eneolitic, epoca bronzului şi fierului, prefeudală şi medievală
La Miorcani există două situri arheologice ce datează din epoca paleoliticului mijlociu, periodă cuprinsă între 30.000 şi 120.000 de ani….
- Trasee amenajate: da/nu
- Conditii de vizitare: parţial
Primul sit de la Miorcani, denumit „Pârâul Morii” conţine o aşezare preistorică. Situl se află extravilan, la 1.700 m est de sat, în perimetrul cuprins de meandrul Prutului format în dreptul localităţii Pererita (Republica Moldova), pe forma de relief de tip terasă. Situl are o suprafaţă de 43.115 mp şi a fost descoperit în anul 1961 de către M. Bitiri, având o stare de conservare bună. Descoperirile atestă locuirea civilă în paleoliticul superior, în epoca bronzului târziu (aprox. 1.500/1.400-1.150 ani) din care s-au descoperit aici noua cenuşare, în secolele II-II când este vorba de dacii liberi şi în epoca medievală târzie.
Cel de-al doilea sit de la Miorcani se numeşte „La Duruitoare”. Situl se află extravilan, la nord-est de sat, pe malul drept al pârâului Curţii, la confluenţa acestuia cu Prutul, într-o formă de relief de tip pantă. Suprafaţa sa este de 34.762 mp. A fost descoperit în anul 1973 de profesorul Arcadie Mihăescu, intr-o stare de conservare precară. Chiar şi aşa, descoperirile atestă aşerări omeneşti încă din eneoliticul dezvoltat, din tranziţa de la eneolitic la bronz (aprox.3.500-2.500 ani) şi din epoca bronzului târziu.
Dovezile că această zonă a fost locuită încă din epoca bronzului, apoi a fierului, migraţiilor şi până în epoca medievală sunt uneltele, obiectele din bronz şi ceramică, podoabele şi fragmentele de arme.
Obiectele găsite atestă locuirea zonei şi în epoca prefeudală. Din această perioadă s-au găsit arme, topoare, târnăcoape, sape, diademe, harnaşamente de fier, mărgele din sticlă.
Tot la Miorcani a mai fost descoperită o necropolă cu 13 morminte de incineraţie şi 121 de inhumaţie, iar în 7 dintre acestea arheologii au descoperit resturi osoase. Descoperirile atestă că în acea vreme animalele erau depuse ca ofrande în cadrul ritualului de înmormântare.
Judeţul Botoşani deţine cele mai multe vestigii arheologice din România, numărul lor fiind de aproximativ 1.500.
Date de contact: sat Miorcani, comuna Rădăuți-Prut, judeţul Botoşani