- Este in satul Moșoroasa, județul Vâlcea
- Unitate geografica rezervatie naturala
- Altitudine: 700 m
- Deschis turistilor fara taxa de vizitare.
- Fara conditii de campare
Mlaștina Moșoroasa este o rezervație naturală botanică situată în Subcarpații Getici (Subcarpații Vâlcii) la aproximativ 4–5 km de centrul stațiunii Băile Olănești și la circa 0,5km sud de satul Moșoroasa, județul Vâlcea…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Conditii de vizitare: deschis turistilor tot anul
Căi de acces : Din DN 64 A. Râmnicul Vâlcea – Olănești, în dreptul localității Vlădești sau Păușești- Maglasi se desprind drumuri comunale nemodernizate către satul Moșoroasa și către Dealul Lacul Frumoasei. Din dreptul localităţii Vlădeşti se urmează indicatoarele către Schitul Lacul Frumos, iar de la lăcaşul de cult, pe un drum forestier de aproximativ un kilometru.
Aflată la o altitudine de 700 de metri și având o suprafață de aproximativ 1,4 ha, mlaștina conservă un habitat de depresiune pe substraturi turboase (mlaștina mezooligotrofă – mușchiul de turbă și relictul glaciar Drosera rotundifolia). Rezervația este marginită pe toate laturile de proprietăți private ce includ terenuri neproductive și fânețe. Rezervația se află în depresiunea lacustră înmlăstinită, aflată la nord de Vf. Dealul Frumoasei – 735 m., deci în zona cumpenei de ape dintre pârâul Olănești și valea Muerească. Limita cu caracter circular a rezervației este dată de culmile ce înconjoară zona depresionară. Inspre est și sud se află două drumuri forestiere, iar în nord- vest un mamelon cu 10 m mai iînalt decât marginea depresiunii.
Zona a primit denumirea de rezervație naturală botanică datorita frumuseții sale și a speciilor de plante ocrotite prin lege ce cresc aici.
De fapt mlaștina este un lac aproape circular, de aproximativ 200 de mp, aflat într-o cavitate, în mijlocul pădurii de fag. Este înconjurat de sîlcii, iar volumul apei variază. De regulă, primăvara el este la capacitate, însă in august se poate întampla să nu existe apă deloc. In mijlocul acestui lac există o insulă, unde se ajunge foarte greu, riscul de a te scufunda în mlaștină fiind destul de mare. Pe această insulă se gasește muschi de turbă și o plantă foarte rară în România – Drosera rotundifolia sau „Roua cerului”. Drosera este o plantă carnivoră, înaltă de 10 – 15 cm. Are flori de culoare albă, iar frunzele au pe suprafața lor numeroși peri glandulari cu rol în digerarea insectelor. Perișorii, numiți și tentacule, secretă substanțe lipicioase, care se adună sub forma unor picături strălucitoare de rouă, de unde vine și denumirea populară a plantei. Rădăcinile acestei plante sunt destul de slab dezvoltate. Frunzele sunt dispuse sub forma unei rozete bazale. O insectă care se așează pe o frunză a acestei plante se lipește de sucul lipicios al perilor măciucați. Facând mișcări de eliberare, ea se lipește de mai mulți peri. Perii se încolăcesc în jurul insectei și secretă un suc lipicios, abundent, care sufocă insecta. Ea este apoi digerată de anumite enzime proteolitice timp de cateva zile, din insectă ramânând doar scheletul chitinos.
Este interesant de știut că planta consumă aproape 50 de insecte pe an și în plus are și efecte curative cum ar fi : efectul spasmolitic al plombaginei asupra bronhiilor, calmarea spasmelor tusei convulsive, cel de antispatic instestinal, de antibiotic sau de cicatrizant. Deși este o plantă rară, Roua Cerului mai poate fi întâlnită și în alte locuri din România, ca de exemplu în rezervația floristică Tinovul Mohos, în apropierea lacului Sfânta Ana din Județul Harghita. Este principala atracție a acestei mlaștini, mai ales în perioada de înflorire (lunile iunie-iulie) și poate atrage turiști și specialiști.
Mlaştina Moşoroaşa este o zonă destul de puțin cunoscută românilor astfel că autoritățile vâlcene doresc sa promoveze mai intens acest obiectiv, incluzând-o din 2012 în mapele de prezentare a stațiunii Băile Olănești.
Date de contact: satul Moșoroasa, județul Vâlcea. |
|
|