- Este în Murighiol, Judeţul Tulcea
- Unitate geografică : Delta Dunării
- Altitudine: 11 m
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
- Cu condiţii de campare
Lacul Sărături Murighiol este o adevărată minunăţie a naturii ce adăposteşte o serie de animale, dar si o vegetaţie specifică. Este vizitat atât pentru peisaje, cât şi în scop terapeutic sau doar pentru pescuit…
- Trasee amenajate: nu
- Condiţii de vizitare: accesul pe insulele de cuibărit este strict interzis!
Lacul Sărături Murighiol comunica în trecut cu Dunărea, însă, în timp, a fost izolat. Face parte din Rezervaţia Naturală Sărături, iar numele de „murighiol” vine din turcă: de la „moru”, care însemnă violet şi „ghiol”, lac. Denumirea de „Lacul Violet” vine de la apele bogate în săruri şi nămol mineralizat. Apele sunt puternic salinizare.
Lacul, lung de 2 km şi lat de 500 de metri, cu o suprafată de 87 ha, este un adevărat paradis pentru păsări. În timpul iernii, îngheţul tardiv al suprafaţei apei determină concentarea în masă a păsărilor specifice zonelor mlăștinoase. Ele găsesc aici adăpost şi hrană din abundenţă. Marginile foarte sinuoase ale lacului sunt înconjurate de vegetaţie palustră dură, stuf, trestie și pipirig, care asigură condiţii bune de cuibărit pentru păsări.
Aici cuibăresc pescăruşul cu capul negru (Larus melanocephalus), chira de baltă (Sterna hirundo), raţa cu ciuf (Netta rufina), prundăraşul de sărătură (Charadrius alexandrinus), piciorongul (Himantopus himantopus), ciocîntors (Recurvirostra avosetta), corcodel cu gât negru, chirighiţă cu aripi albe (Chlidonias leucopterus), chirighiţa cu obraz alb (Chlidonias hybridus), ciovlică (Glareola pratincola), dar şi rândunicile de mare, sitarul de mal, gâsca de zăpadă, gâsca de semănătură.
Satul Murighiol este unul dintre cele mai vechi sate ale Deltei Dunării, construit peste vechea aşezare Halmyris. Prima atestare documentară a localităţii apare în 1543 cu numele de Mor-Kasim, iar în 1864 – 1877 apare în documentele turcesti sub forma Mori-gol. Localitatea a fost fondată de tătarii veniţi din Crimeea, găsind aici pământ bun de cultură şi păşunat. După războiul din 1877-1878, mare parte a populaţiei mahomedane s-a retras, aşezarea fiind ocupată de ruşii lipoveni din comunele învecinate. Urmele arheologice descoperite în această zonă sunt din prima şi a doua epocă a fierului, epoca romană şi perioada medievală.
Date de contact: La Murighiol se poate ajunge din Tulcea (28 de km) pe două drumuri: Şoseaua Tulcea – Dunavăţ, pe ruta Tulcea – Malcoci – Nufăru – Victoria – Bestepe – Mahmudia – Murigiol sau prin Tulcea – Agighiol – Valea Nucarilor – Colina – Sarinasuf – Plopu – Murighiol. Al doilea drum este mai interesant, deoarece şoseaua trece pe lângă Lacul Razim, de unde puteţi vedea Insula Popina. Rezervaţia Naturală Sărături se află după Plopu, înainte de satul Murighiol, fiind chiar lângă şosea. Lăsaţi maşina în şosea, nu intraţi cu ea în rezervaţie!
Sursa foto: arhivafoto.ro