- Este in Timișoara, județul Timiș
- Construit in 1971
- Deschis turistilor cu taxa de vizitare.
În partea de nord-est a oraşului Timișoara, în vecinătatea arterei ce duce spre aeroport, se află Pădurea Verde la marginea căreia, pe o suprafaţă de 17 hectare se întinde Muzeul Satului Bănăţean…
- Cod monument Istoric: TM-II-s-B-06116
- Conditii de vizitare: Vizita liberă, Vizita comentată cu ghid specializat, Vizita tematica programată pentru prescolari, elevi
În anul 1967 muzeul a primit actuala suprafața de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971 la inițiativa lui Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Bănățean între anii 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului (pictor, istoric de artă, restaurator de biserici etc.). Până în anul 2000 el a funțtionat ca secție a Muzeului Banatului, după care, în 1999 a devenit instituție separată aflată în subordinea Consiliului Judetean Timiș.
Muzeul Satului Bănățean este singurul muzeu cu profil etnografic din România care cuprinde centru civic al satului, format din Primărie, Biserică, Şcoală, Casă Națională (cu destinație culturală) și Birt, în care se desfașoară majoritatea activităților cultural-educative și științifice. Alături de Casa Națională, s-a amenajat o scenă în aer liber unde, în perioada estivală, se desfășoară în fiecare duminică „hora satului” precum și alte manifestări etno-folclorice. Cum multiculturalitatea este una din caracteristicile majore ale Banatului, în cadrul muzeului sunt expuse și case tipice ale germanilor, maghiarilor, slovacilor şi ucraineenilor din Banat.
Muzeul Satului Bănățean deține o impresionantă colecție de obiecte etnografice pe diverse suporturi: lemn, textile, ceramică, metal, precum și un numar de peste 20 de obiective (gospodării țărănești, mori, vaiugi, instalatii tehnice ). Printre acestea se remarcă gospodăria din Căpâlnaş (secolul al XIX-lea), casa de olar cu atelier de la Bata, oloiniţe, o moară cu ciutură de la Topleţ, mori de apă şi de vânt, biserica de lemn din Topla (sec. al XVIII-lea). Muzeul a preluat o bogată colecţie de etnografie şi artă populară (12.000 de obiecte), care a aparţinut Muzeului Banatului şi a cărei expoziţie permanentă de la Bastion a fost închisă în 2007. Este vorba de peste 10000 de piese de patrimoniu ce fac obiectul a patru colectii mari: țesături (costum popular și țesături de interior-covoare, ponievi, stergare), icoane, arta prelucrării lemnului și ceramică. La acestea se adaugă obiecte de uz casnic, unelte și recipiente necesare unor ocupații străvechi, respectiv albinărit, pescuit și vânatoare, obiecte de cult, maști populare, pictură naivă, figurine, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier țărănesc, obiecte de arhitectură populară. Din patrimoniu mai fac parte colecțiile de grafică documentară veche și arhiva documentară și colecția fototeca, albume și cărți.
Muzeul Satului Bănățean pune la dispozitia vizitatorilor numeroase servicii: ghidaj specializat, stand de obiecte de artă populară, spectacole și festivaluri etnofolclorice, expoziții temporare și târguri de meșteri populari, devenind locul preferat de agrement al timișorenilor în perioada estivală.
În cadrul muzeului se organizează și expoziții temporare precum și o serie de proiecte educative în parteneriat cu diferite școli și licee, ateliere de creativitate, vizite tematice precum și alte activități pedagogice.
De curând, spaţiul din jurul şi de pe lacul din apropiere a fost amenajat și trecând peste un podeț de lemn, turiștii se pot relaxa într-un foisor dotat cu mese și scaune. Aşadar, consultaţi vremeatimisoara.ro si mergeţi să vă relaxaţi în acest minumat spaţiu.
Magazin de artă populară în incinta muzeului
Desface produse artizanale ale meşterilor populari din ţară.
Sunt puse în vânzare publicaţiile muzeului, ghidul muzeului, pliante etc.
Orarul este acelasi cu cel de vizitare al muzeului.
Restaurant –terasă La pădure
Orar de funcţionare vara 8-24
Pret intrare |
Orar de vizita |
Taxă vizitare adulţi – 4,5 RON ACCES GRATUIT pentru elevi, studenţi, militari, pensionari, persoane cu dizabilitati, membrii ICOM, ICOMOS, specialişti din muzee şi din Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului National. În perioada 15 iunie-15 septembrie intrarea este liberâ duminica începând cu ora 17 la spectacolul folcloric Casa Bănăţeană desfăşurat pe scena din muzeu. |
Iarna: Luni închis Marți – Vineri 9:00 – 16:00 Sâmbătă – Duminică 10:00 – 17:00 Casieria se închide la 15.15
Luni închis Marți – Sâmbătă: 9:00 – 16:00 Duminică 12:00 – 20:00 Casieria se închide la 17. 15 |
Date de contact: Str. Avram Imbroane nr. 1 (fostă Aleea CFR), Timișoara zona Pădurea Verde, Județul Timiș, Tel. 0256.274016. |
|
|