- Este in Bucuresti, judet Bucuresti
- Construit in anul 1724
- Poarta Hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si „Sfintii Atanasie si Iustin Martirul si Filosofu”
Numele manastirii se traduce din greceste „Orasul Crucii”. Are obstea formata din maici si surori. Biserica a fost inaltata in anul 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Munteniei, 1719-1730)…
Manastirea Stavropoleos se afla pe strada cu acelasi nume, din centrul vechi al Bucurestiului. Are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al Sfintilor Atanasie si Iustin Martirul si Filosoful. Numele manastirii se traduce din greceste „Orasul Crucii”. Are obstea formata din maici si surori. Biserica a fost inaltata in anul 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Munteniei, 1719-1730).
Ctitorul bisericii este arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, care a zidit biserica in curtea hanului ce a devenit apoi manastire. Manastirea fiind sustinuta din veniturile aduse de han, aceasta fiind o situatie des intalnita in perioada aceea. In anul 1726 staretul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al Cariei astfel a denumit manastirea pe care a construit-o Stavropoleos, dupa numele vechiului scaun. In anul 1742 staretul trece la cele vesnice si este ingropat in biserica sa, la varsta de 61 de ani. Hanul si anexele manastirii au fost demolate la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar biserica a fost afectata de cutremure si stihii degradandu-se din ce in ce mai mult, turla fiind subrezita pana cand a cazut.
In prezent din vechea manastire a mai ramas doar biserica, alaturi de care exista o constructie de la inceputul secolului XX, care adaposteste o biblioteca, o sala de conferinte si o importanta colectie de icoane vechi si obiecte de cult, precum si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate in timpul regimului comunist.
Planurile cladirii celei noi au fost facute de Ion Mincu. Din anul 1991 biserica este pastorita de catre Parintele Iustin Marchis, care este si primul ieromonah al bisericii din ultima suta de ani. Daca nu va intereseaza cum este vremea Bucuresti si daca se intampla sa va aflati in Centrul Vechi, mai exact langa Caru’ cu Bere, nu ezitati sa va opriti si la Manastirea Stavopoleos.
Obstea manastirii se ocupa cu restaurarea de carte veche, icoane si haine sacerdotale. Corul bisericii este celebru pentru stilul sau neobizantin, adica o singura voce sustinuta de catre un sunet prelungit numit ison – acompaniament format din alte voci. Este unul dintre cele mai bune coruri din Romania si cantarile nu de putine ori au facut persoane care mergeau acolo pentru prima oara sa revina si sa devina obisnuiti ai bisericii.
Lucrarile pentru construirea unui punct de transformare a energiei electrice, initiate in anul 1998, au dus la descoperirea unor structuri in mijlocul strazii Stavropoleos, in vecinatatea bisericii. Sondajele arheologice care au inceput la acea data au condus la degajarea unor tronsoane fragmentare de ziduri apartinand probabil mai multor etape de edificare a hanului Stavropoleos.
Date contact: Bucuresti, strada Postei nr. 6 intersectie cu strada Stavropoleos nr. 6, judet Bucuresti, nr. telefon: 021.313.47.47.