- Este în Mărcuşe, Judeţul Covasna
- Construită între 1992-1994
- Poartă Hramul Duminica Sfinţii Romani şi Acoperământul Maicii Domnului
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Mărcuş este prima mănăstire construită în Covasna după 1989 şi este amplasată într-un cadru natural splendid, lângă pădurile dese ale Clăbucetelor Întorsurii, pe o colină, oferind o impresionantă privelişte asupra întregii Ţări a Bârsei…
- Cod monument Istoric:
- Sărbătoare anuală: Hramul Duminica Sfinţii Romani (a doua duminică după Rusalii) şi Acoperământul Maicii Domnului
- Ctitor: maica Serafima Comşa
Mănăstirea Mărcuş este situată pe şoseaua naţonală Sfântul Gheorghe-Ozun-Braşov, la 18 km sud-vest de orasul Sfântul Gheorghe şi 22 km de Braşov. Oamenii spun că pe actualul loc al Mănăstirii Mărcuş exista o altă mănăstire, un vechi schit ortodox, ce a fost distrus de generalul Bucow în secolul al XVIII.
Prima încercare de a constui noua biserică s-a făcut în 1952, când a fost ridicată o mică biserică din zid, repede demolată din ordinele autorităţilor comuniste. În 1973, credincioşii au construit alta, care a avut aceeaşi soartă: secretarul de partid al judeţului Covasna a demolat-o. Însă, maica Suzana Comşa, înpreună cu credincioşii, au reconstruit-o, drept pentru care ea a fost purtată prin instanţele judecătoreşti şi închisorile comuniste.
După Revoluţia din 1989, credincioşioi au primit sprijinul Episcopului-Vicar Serafim Făgărăşanu de la Arhiepiscopia Sibiului pentru înfiinţarea mănăstirii. În acest scop, ei au chemat un grup de maici de la Mănăstirea Brâncoveni (Olt), printre care s-a aflat şi actuala stareţă, Serafima Comşa, nepoata Suzanei Comşa. În 1991, maica Serafima se întoarce la Mănăstirea din Brâncoveni şi începe să strângă bani şi materiale pentru construirea mănăstirii. Au contibuit localnicii din Dobârlău, Mărcuş, cei din satele învecinate şi cei din Întorsura Buzăului. În mai 1992, se pune piatra de temelie, iar în 1994, mănăstirea şi corpul de chilii au fort terminate şi sfinţite. Mănăstirea are două hramuri: Sfinţii Români şi Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. Lucrările au continuat pentru amenajarea mănăstirii. Picturile au fost realizate de pictorul Ovidiu Preotescu.
Biserica este construită din zid, pe fundaţie de beton şi are formă de cruce. Are trei turle şi este acoperită cu tablă de aluminiu. Clopotniţa se află la intrarea în incintă.
Complexul monahal de la Mărcuş cuprinde nu numai biserica, ci şi chiliile, anexele şi un altar de vară, care a fost construit în 1994 pentru slujbele zilnice, până la terminarea construcţiei şi finisării complete a bisericii. Complexul mai găzduieşte şi un orfelinat, numit „Asociaţia de Binefacere Sfânta Iustina”. Acesta adăposteşte fetiţe orfane sau abandonate la naştere şi este prima casă familială din România de pe lângă o mănăstire de maici ortodoxe, care îşi propune să adăpostească nou-născuţi, în timp ce toate celelalte orfelinate adăpostesc copii cu vârste mai mari.
Date de contact: Localitatea Mărcuş , jud. Covasna , tel: 0267/375.651 sau 0267/375.624
Accesul la mănăstire se poate face din trei direcţii:
din şoseaua Braşov-Oneşti, prin ramificaţia de la pasarela comunei Hărman spre Întorsura Buzaului, până la comuna Teliu, de unde mai sunt 4 km;
din şoseaua Braşov-Oneşti, prin ramificaţia de la Ozun, de unde mai sunt 9 km;
din soseaua Buzău-Braşov, prin ramificaţia din comuna Teliu spre Sfântu Gheorghe, de unde mai sunt 4 km.