- Este în Corbu, Judeţul Constanţa
- Unitate geografică: Delta Dunării
- Altitudine: 1 metru
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiţii de campare, aceasta fiind interzisă!
Grindul Chituc este o arie protejată care face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi este un mic colţ de rai care adăposteşte sute de specii de păsări şi animale…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiţii de vizitare: maşină de teren
- Atenţie la ţânţari!
Grindul Chituc este o rezervaţie ştiinţifică mixtă, ce se întinde pe o suprafaţă de 2.300 de hectare. O găseşti la 44 de km de Constanţa, la nord-vest de lacul Sinoe.
Grindul este o zonă nisipoasă de tip marin – lagunar, constituită din cordoane litorale marine (formaţiuni sedimentare) şi cuprinde aglomerare de lacuri acoperite parţial cu vegetaţie plutitoare, arii depresionare cu stuf şi papură, dune, pajişti de grinduri marine joase şi pajişti litorale puţin consolidate.
Lacurile joacă un rol important pentru migraţia şi iernatul păsărilor, din care un număr foarte mare sunt protejate, dând o importanţă faunistică deosebită zonei. Mai exact, grindul adăposteşte 296 de specii de păsări. De asemenea, este singura arie în care mai există şacali, pe care s-ar putea să îi auzi.Vegetaţia este specifică zonelor litorale. Aici se adăposteşte şopârla de nispuri.
Deşi are mulţi kilometri de plajă pustie, lăţimea medie a litoralului nu depăşeşte 10 metri. Nisipul este curat, fără alge sau scoici. Apa este curată şi are o pantă lină.
Zona este pustie, deci trebuie să ai grijă să iei cu tine tot ce ai nevoie, în special apă. Nu uita de sacii de gunoi! În zonă există o singură terasă, unde servesc doar peşte şi băuturi reci, cu preţuri mari. Terasa mai are şi un mic umbrar cu locuri limitate.
La Grindul Chituc ajungi de pe DN 2B Constanţa-Năvodari şi DJ 226 Năvodari – Corbu – Vadu, din care se desprinde un drum local din localitatea Vadu. Treci de Vadu şi o iei pe drumul din dale de beton, vei găsi indicator către Grindul Chituc. Apoi traversezi terenul mlăştinos spre malul mării. Drumul nu este amenajat, este nisipos, cu bălţi de apă, care se păstrează chiar dacă n-a mai plouat de ceva timp. Nu părăsi drumul! Este un teren mlăştinos înşelător şi poţi rămâne în ochiurile de apă, iar în zonă nu prea există semnal! De asemenea, fără o maşină de teren e posibil să rămâi împotmolit.
Dacă vii cu bicicleta, poţi să faci o plimbare într-o zi, un traseu de 70 de km, până la Gura Portiţei. Drumul este destul de greu, dar frumos. Poţi întâlni pelicani, raţe, gâşte negre, egrete, broaşte ţestoase, şopârle, şerpi şi multe altele. Drumul trece pe lângă lacul Sinoe şi continuă pe o potecă micuţă prin iarbă până la Portiţa. Traversezi poduri, baraje, într-un cadru natural superb. Nu uita de apă, pentru că, pe drum, nu ai de unde să iei!
Alte drumuri pe care poti să le faci, de data asta cu maşina, sunt spre Gringul Lupilor sau spre ruinele Histriei şi Cetatea Enisala.
Date de contact: DJ 226 Năvodari – Corbu – Vadu – Grindul Chituc