- Este in comuna Ciorogarla, Judet Ifov
- Construit in anul 1808
- Poarta Hramurile „Sfanta Treime”, „Adormirea Maicii Domnului” si „Cuvioasa Parascheva”
Manastirea Samurcasesti este denumita si manastirea harniciei. Aceasta manastire este unica in tara prin faptul ca are trei altare…
- Cod monument Istoric: LMI IF-II-a-B-15274
- Citior: Boierii Samurcasi
Acest lacas de cult este situat pe raza comunei Ciorogarla, la nici 20 de kilometri de Bucuresti. Ctitorul manastirii au fost boierii Samurcasi. Dupa doua sute de ani, manastirea este cautata de credinciosii dornici de a se reculege intr-un loc linistit, incarcat de istorie. Lacasul are si trei Hramuri: Sfanta Treime, Adormirea Maicii Domnului si Cuvioasa Parascheva.
Inca din anul 1808 vornicul ctitor Constantin Samurcasi, ce avea origini grecesti, incepe sa zideasca pe mosia sa o biserica sateasca cu hramul Sf. Nicolae. Vornicul s-a casatorit cu stranepoata lui Constantin Brancoveanu, Zoe Vranceanu. Dupa ce s-a zidit biserca vornicul Samurcas a mers in Sf. Munte Athos de unde s-a intors cu moastele mai multor sfinti precum: Sf. Mc. Teodor Tiron, Sf. Teodor Stratilat, Sf. Ierarhi Ioan Gura de Aur, Modest si Silvestru, Sf. Ap. Andrei, Sf. Arhidiacon Stefan, Sf. Mc. Ermin, Sf. Mc. Dimitrie.
La cutremurul din 1940 biserica a fost grav avariata ramamand in picioare cativa pereti si catapeteasma, care exista si in zilele noastre. Maicutele privind cu lacrimi in ochi ruinele bisericii s-au rugat bunului Dumnezeu pentru o minune, ce nu a intarziat sa apara sub forma ajutorului generalului Teodor Ciurea, ce era prefect de Ilfov in guvernul Antonescu si care intre anii 1941 – 1943 a zidit pe locul fostei biserici una noua, cea care este in picioare si astazi si care pastreaza forma bisericii vechi, cu trei altare. Arhitectura este in stil brancovenesc.
Generalul a fost determinat sa inceapa lucrarile dupa ce a facut o promisiune cuvioasei Parascheva (Sfanta Vineri), in timpul primului razboi mondial, cand se afla pe campul de lupta cu camarazii sai de arme, a fost atacat din toate partile de inamic. Bombele cadeau ca grindina peste ei, iar camarazii de arma mureu unul cate unul. Atunci Teodor Ciurea a strigat Sfintei Parascheva: „Ajuta-ma, Sfanta Mucenita, ca daca scap o de aici iti voi ridica o biserica frumoasa!”. Sfanta l-a ajutat sa scape fara a fi zgariat. Mult timp Teodor a uitat de promisiune si abia cand maicutele au venit cu cererea prin care solicitau refacerea manastirii si-a adus aminte de promisiunea facuta si astfel s-a dat peste cap pentru a indeplini promisiunea facuta si cand nu erau bani de la prefectura dadea de la el, astfel ajuns deja general, Teodor Ciurea devine al doilea ctitor al manastirii si asa primeste manastirea si hramul Sfintei Parascheva.
Manastirea detine o colectie de arta religioasa si totodata, un depozit de carte veche din protopopiatele Sectorului Agricol Ilfov si Giurgiului. In muzeu se afla si o cruce donata de catre Tudor Vladimirescu. In cimitirul care se afla in curtea manastirii sunt inmormantate cateva personalitati de seama, cum ar fi: Alexandru Beldiman, fondatorul ziarului Adevarul, mama eroului Valter Maracineanu, Frosa Sarandi, una dintre primele actrite ale teatrului romanesc, Sofia Heliade, fiica lui Ion Heliade-Radulescu, care s-a calugarit si a fost stareta multi ani aici, etc. In aceasta manastire maicutele pentru a se sutine financiar confectioneaza mobilier si sunt foarte pricepute.
Date de contact: Str. Ipatescu Ana nr.53, Tel: 021/314.70.58.