- Este în Lunca Vişagului, Valea Drăganului, Judeţul Cluj
- Unitate geografică: Munţii Apuseni (Munţii Pădurea Craiului)
- Altitudine: 600 – 900 metri
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Pe Valea Sebişelului există mai multe cascade, aproape necunoscute pentru turişti, dintre care cele mai importante sunt Cascada Sebişelului şi Cascada Căldărilor…
- Amenajare / agrement: nu
- Trasee marcate: da
- Caracteristici geografice: serie de cascade, cea mai înaltă fiind de 7 metri
- Condiţii de vizitare: echipament montan special, evitaţi iarna.
Pentru a putea fi vizitate minunatele cascade de pe Sebişel, afluentul Drăganului, a fost inaugurat un traseu în circuit. Cascadele se află în amonte de lacul de acumulare Drăgan, pe versantul estic al Munţilor Pădurea Craiului.
La Cascada Căldărilor, cea mai mare, se ajunge pe drumul forestier de pe Valea Sebişelului, unde există două poteci pentru a ajunge ori în amonte, ori în aval de cascadă. Aceasta are în jur de 7 metri înălţime.
Dar, până la ea, trebuie sa parcurgi un traseu destul de lung, care porneşte din comuna Valea Drăganului spre barajul Drăganul, apoi spre Remeţi. Mergând încă vrei 300 de metri, vei întâlni un drum forestier pe lângă lac, apoi Valea Sebişelului. De aici trebuie să mergeţi mai bine de şapte kilometri pentru a ajunge într-o poiana, aproape de cea mai mare cascadă de pe pârâu. Bineînţeles, accesul se poate face cu maşina, dar ţine cont că drumul forestier nu este într-o stare foarte bună si că rataţi câteva căderi de apă, mici dar spectaculoase!
De aici, poţi ţine drumul, însă trebuie să ai grijă la cele trei cascade şi la căderile de apă, care, din cauza vegetaţiei dese, nu se văd. Există poteci nemarcate din drum pentru a ajunge la ele. Cealată alternativă este să cobori din drum la pârâu şi să urci apoi pe cursul lui până la Cascada Căldărilor. Drumul nu e uşor, dar merită. Necesită echipament special şi forţă, deoarece trebuie să urci pietrele râului şi să sari de pe una pe alta, ca să treci peste apă când e necesar.
Odată ce ai ajuns la Cascada Căldărilor, vei vedea că este o spectaculoasă minunăţie de apă pură, cu un surs ce se răsuceşte şi se prelinge pe o stâncă uriaşă, apoi ajunge în lacul micuţ în formă de căldare. Poţi urca deasupra cascadei pentru o privelişte şi mai frumoasă.
Dacă urmaţi traseul marcat mai sus, ajungeţi la două vâlcele care sunt, de fapt, Izvoarele Văii Sebeşului. Nu se recomandă coborârea pe aceste vâlcele, pentru că, pe traseul lor, sunt zone neamenajate şi cascade greu de trecut!
Tot din Valea Drăganului (dar în aval de lacul de acumulare cu acelaşi nume) se poate ajunge, pe traseu marcat, la Cascada Moara Dracilor, cu o cădere impresioanntă în două trepre, cu o înălţime totală de 20 de metri.
|