- Este in Bucuresti, judet Bucuresti
- Construit in anul 1906
- Inchis turistilor, exceptand ziua Eroilor si ziua Armatei
Este o cladire mai putin cunoscuta, a fost construita in anul 1906 cu ocazia organizarii pe Campia Libertatii, a expozitiei Generale Romane, prilejuita de jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I…
Destinatia initiala a edificiului a fost aceea de turn de apa si pentru ca forma rezervoarelor nu era estetica s-a adoptat solutia construirii acestei cladiri care intruneste pretentii de „arta si stil”.
Castelul a fost construit dupa planurile arhitectilor Stefan Burcus si V. Stephanescu si este o reproducere mai mica a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes, la Cheia Argesului, de pe Plaiul Lovistei, judetul Arges.
In turnul castelului, care are o inaltime de 23 de metri si diametrul de 9 metri se afla un rezervor din fonta cu o capacitate de 200 de metri cubi. Pe o scara de lemn se poate urca pe o platforma de unde se poate admira Parcul Carol si panorama Bucurestiului. Consultaţi vremea-bucuresti.ro pentru a surprinde o panorama minunata a orasului.
Turnul este sustinut de un contrafort puternic terminat cu un pridvor de lemn, iar in dreapta se afla un zid crenelat din piatra care se termina la randul sau cu un alt turn dar de dimensiuni reduse.
Dupa primul razboi mondial a fost transformat intr-o cazarma destinata corpului de garda de la Mormantul Ostasului Necunoscut, care se afla in apropiere, in fata Muzeului Militar National. Dupa stramutarea Eroului Necunoscut la Marasesti si inaugurarea, la 30 decembrie 1963, a mausoleului din apropiere, Castelul a continuat sa fie folosita de militarii destinati pazei acestuia. Dupa 1990, cladirea a fost utilizata drep corp de garda pentru o subunitate de jandarmi, care indeplinea misiuni de paza la cateva institutii bancare din Capitala.
In anul 2004, din 30 septembrie, Castelul Vald Tepes a devenit sediul National pentru Cultul Eroilor. Castelul se afla in Parcul Carol, pe strada Gl.Candiano Popescu 6, in sectorul 4 din Bucuresti si aspectul sau medieval da un farmec aparte parcului si cei care nu-i cunosc istoria spun tot felul de povesti care abunda in fantome si orori.