- Este în Turia, Judeţul Covasna
- Construită în secolul al XI-lea
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Bálványos, un turn rămas din vechea cetate construită în secolul al XI-lea, aflată pe vârful unui munte, este învăluită în frumuseţe şi mister, dând naştere legendelor…
- Autor: necunoscut
- Cod monument Istoric:
- Trasee marcate: da
- Altitudine: 1056 metri
Cetatea Bálványos este una dintre cele mai vechi cetăţi ale regiunii. Potrivit mărturiei unei scrisori din anul 1402 a regelui Sigismund, cetatea a fost construită în secolul XI, în timpul domniei regelui Sfântul Ştefan (1000-1038). Aici se aflau templele păgânilor.
Turnul din mijloc este cel mai vechi turn. După construirea lui, a urmat ridicarea pereţilor interiori, în 1235, în timpul domniei regelui Béla al IV-lea, apoi a pereţilor exteriori cetăţii, în timpul domniei regelui Ladislau al IV-lea, între 1272 – 1290. Din punct de vedere structural, este încadrată în clasa cetăţilor cu turn interior şi pereţi de bază neregulaţi.
În secolul al XIV-lea, cetatea era deja proprietatea familiei Apor şi se crede că a fost primită ca donaţie din partea regelui. O legendă spune că denumirea cetăţii provine de la numele stăpânului său păgân, Apor Szilamér, care venea ca să se închine zeilor străvechi. Ceramica găsită aici datează dinaintea secolului al XVIII-lea, deci cetatea era deja locuită încă de atunci.
Multe legende se leagă de acest loc. Potrivit uneia dintre ele, Cetatea Bálványos a fost ridicată dintr-o rocă moale ce s-a întărit în timp, de către un uriaş, împăratul zânelor. După ce a construit cetatea, împăratul a înălţat şi un pod de aur până la vârful Pucioasei, pentru ca fiica sa, regina zânelor, să aibă un loc prielnic de plimbare, demn de importanţa ei. Însă, deşi era regină, era o fire atât de curioasă încât într-o seară de primăvară a evadat din castel ca să viziteze lumea de jos. Aşa că, în doi paşi, a ajuns la grămada Poka, unde oamenii munceau, lucrându-şi pământul. Regina zânelor a rămas surprinsă la vederea acestor fiinţe mici, aşa că s-a hotărât să adune în şorţul ei câteva dintre ele. Apoi s-a dus la tatăl său ca să-i prezinte micile fiinţe pe care le-a găsit în lumea de jos. Tatăl ei, în schimb, i-a spus pe un ton hotărât să le elibereze şi să aibă mare grijă de ele, deoarece furia lor le poate aduce sfârşitul si pentru că ei vor fi urmaşii acestui pământ.
Frumuseţea şi misterul din jurul cetăţii i-a inspirat pe mulţi scriitori, legenda Cetăţii Bálványos fiind prelucrată, printre alţii, şi de către Jókai Mór, respectiv Benedek Elek.
Pentru a ajunge la ruinele cetăţii, pleci de la „Liga puszta” (Liga Pustie) prin „Köz-bérc” (Vârful mijlociu), iar la vârful cetăţii ajungi pe drumul Vár, marcat cruce roşie. Traseul se parcurge în aproximativ o oră. Odată ce ai ajuns, chiar dacă ai obosit, merită să te urci pe rămăşiţele turnului de observaţie, ca să admiri întreaga panoramă.
Date de contact: sat Turia, comuna Turia, Covasna – DJ 113.