- Este în Aleşd, Judeţul Bihor
- Construit în anul 1894
- Închis turiştilor
Castelul Bathyany a fost construit în stil baroc de contele Iosif Bathyany, în anul 1894, după ce, în 1779, împărăteasa Maria Tereza a donat domeniul Aleşdului Contelui…
- Autor: Iosif Bathyany
- Cod monument Istoric:
- Condiţii de vizitare: nu este tratat ca un obiectiv turistic
În afară de familia Bathyany, în zona Aleşdului au avut moşii şi familiile Bethlen, Zichy (cei care au construit castelul de vânatoare de la Poiana Florilor), Richter şi Iacob. Castelul Bathyany a fost declarat monument istoric prin Ordinul nr. 2.314/2004.
Acum, castelul se află în subordinea primăriei Aleşd şi a fost transformat în spital.
Aleşdul este o aşezare întemeiată prin colonizare de către primii stăpâni ai cetăţii Piatra Şoimului. Prima atestare documentară datează din 1291, sub denumirea Elusd. În 1406 Aleşdul apare în documente sub denumirea de Willa Eleesd, în 1699 de Illesd şi în secolul urmştor sub denumirea de azi, Elesd (în româneşte Aleşd). În toată această perioadă, localitatea a trecut în proprietatea mai multor nobili. Aleşdul, împreună cu toate localitatile din zonă, a ieşit de sub stăpânirea otomană în 1692, odată cu înfrângerea turcilor şi desfiinţarea paşalâcului de la Oradea, fiid înlocuită apoi cu stăpânirea habsburgică. În secolul XVIII, principala ocupaţie a locuitorilor a fost agricultura, dar realizau venituri substanţiale din meştesuguri şi din cazanele cu ţuică. Aleşdul a devenit oraş în 1968, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr.1106 din 27 mai 1968. În trecutul său istoric, Aleşdul a fost resedinţa de plasă, de sangeac, de cerc administrativ şi de raion. În conscrierea domeniului cameral Aleşd din 1779, se arată că Alesdul a fost ridicat la rangul de târg încă din secolele anterioare.
Zona beneficiază de un important potențial turistic și sportiv evidențiat prin:
-
Existența unor resurse naturale ca: izvorul de ape minerale din localitatea Pădurea Neagra și apă termală (în Aleșd)
-
Infrastructura pentru turism și agrement: un hotel și un motel, 4 restaurante; un ștrand cu apă termală; un lac de acumulare pe care se pot practica pescuitul și sporturile nautice
-
Existența unor obiective de interes turistic: Biserica Ortodoxă de influență muntenească, ctitoria lui Constantin Basarab Cârnu din satul Tinăud (1658), Biserica Ortodoxă din lemn din Pestiș (sec. XVIII), Cetatea Piatra Şoimului din Pestiș (sec. XIII), Castelul Poiana Florilor din sec. XIX, etc.
-
Sărbători populare cîmpenești și evenimente socio-culturale din zonă: Tîrgul de vară Aleșdana
-
Potențial sportiv exprimat prin: un stadion cu 2000 locuri, 2 săli de sport, 2 baze sportive, un teren de fotbal și un bazin de înot.
-
Posibilitatea desfășurării de activități de vînătoare și pescuit sportiv: în pădurile din zonă trăiesc o mare diversitate de animale sălbatice, iar în lacul de acumulare se poate practica pescuitul sportiv și vînatul la păsări de baltă.
Date de contact: Str. 1 Decembrie Nr.3, Alesd, jud. Bihor/ Tel.: 0259-342.374