- Este in satul Ipoteşti, Comuna Mihai Eminescu, Județul Botoșani
- Construit in 1979
- Deschis turistilor cu taxa de vizitare.
Casa memorială Mihai Eminescu se află în satul Ipoteşti, Comuna Mihai Eminescu, la 8 km nord-vest de Botoşani, pe drumul spre Dorohoi. Se poate ajunge aici pe DN 29B sau pe DC 61…
- Cod monument Istoric:BT-IV-m-B-02047.01
- Conditii de vizitare: ghid doar in anotimp
Această construcție are o istorie zbuciumată care începe în secolul XIX. În anul nașterii poetului nepereche, 1850, familia caminarului Gheorghe Eminovici cumpără jumătate din moșia de la Iposteşti pe care construieşte ulterior casa copilăriei lui Eminescu. Familie de oameni gospodari și înstăriți la acea vreme, părinții poetului ridică o casă cu 3 camere, organizată după cum urmează : salonul în care familia își petrecea cea mai mare parte a timpului, biroul caminarului Eminovici, dormitorul soției și al fetelor acestuia. Aici, locuiește poetul până la moartea tatălui sau în 1878.
În aceeași perioadă, mama poetului, Raluca Eminovici cumpără cu 250 de galbeni o mică bisericuță din secolul XIX, de la un anume Murguleț. Biserica are dimensiuni relativ mici dar aici se găsesc obiecte valoroase care au aparținut familiei. În spatele bisericii se găsesc astăzi, mormintele părinților poetului, precum și cele aparținând a doi dintre frații săi – Iorgu și Nicu.
După moartea lui Gheorghe Eminovici casa nu a mai fost locuită fiind lăsată în paragină degradandu-se cu fiecare an care trecea. Astfel, în anul 1924 casa și mormintele din jurul bisericuței ajunseseră o ruină.
Așa că proprietarii de la acea vreme au decis să o dărâme. Acest lucru a determinat virulente proteste și manifestații din partea studenților români și evrei din Botoşani. În urma acestor proteste, Maria Papadopol, proprietara moșiei de la acea vreme, a hotărât să doneze statului locul pe care s-a aflat casa familiei Eminovici din Ipoteşti cu condiția că aceasta să fie reconstruită și transformată în muzeu național Mihai Eminescu.
Ca urmare a acestei donaţii, casa este reconstruită pe acelaşi loc în 1934 iar în 1940 este inaugurat primul muzeu memorial dedicat lui Mihai Eminescu. Însă, întrucât această casă nu respectă planurile originale, ea este dărâmată. Pe locul vechii fundații a casei familiei Eminovici, se reconstruiește în 1979 din nou casa, de data aceasta după documentația orginala.
Casa memorială Mihai Eminescu este formată din trei camere și un hol, în care se găsesc obiecte ale familiei, unele recuperate din țara, sau găsite de la fundația casei vechi, cărora li s-a adăugat mobilier și obiecte de epocă. În hol, la intrare, pe perete se află o fotografie care înfățișează Ipoteştii lui Eminescu, lacul și codrul – declarate monumente ale naturii și portretul poetului.
În vitrine sunt expuse manuscrise (manuscrisul lui Al.Vlahuță și M.Sadoveanu despre poet), scrisori ale Veronicai Micle către M.Eminescu din 1881, o scrisoare a lui M.Eminescu către V.Burla (1885), facsimile după poezii, traduceri, pagini cu însemnări de astrologie, matematică, gramatică.
Există și un panou prezintă arborele genealogic al familiei.
Printre piesele originale se număra dulapuri cu furnir din lemn de trandafir, o oglindă venețiană, lada de zestre a Ralucai Eminovici, câteva farfurii, piese din argint și cristaluri, o linguriță cu monogramă mamei.
În prezent, casa memorială Mihai Eminescu face parte din ansamblul Memorialul Ipotesti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, înființat în 1992. Acesta reuneşte în același spaţiu cinci obiective de interes naţional : Casa memorială „Mihai Eminescu”, inaugurată în 1979; Bisericuţa familiei Eminovici; Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” și amfiteatrul în aer liber, ambele inaugurate în 1999; Casa tărănească Papadopol (o casă de epocă în stil moldovenesc, ce a aparţinut ultimului proprietar al moșiei Ipoteşti); Biblioteca Natională de Poezie „Mihai Eminescu” și Muzeul ,,Mihai Eminescu”, ultimele trei inaugurate în 2000, anul Mihai Eminescu.
La 4 kilometri de Memorialul Ipoteşti, se află lacul cu nuferi din pădurea Baisa ce a servit drept sursă de inspirație pentru multe poezii ale lui Mihai Eminescu.
Pret intrare |
Orar de vizita |
• Pentru copii, grup de copii, elevi, studenţi, pensionari, persoane cu dizabilităţi: 1 leu/persoană • Pentru adulţi; grup de adulţi: 4 lei/persoană • Tarif fotografiere: 5 lei • Tarif filmare: 9 lei Ultimul ghidaj se face la ora 16.30 sau 15.30; cu jumătate de oră înainte de închiderea programului. |
15 mai-15 septembrie: 9-17 (luni-duminică)
|
Date de contact: Satul Ipoteşti, Comuna Mihai Eminescu, Județul Botoșani, Tel: 004 0231517602; tel./fax: 004 0231517404 |
|
|