- Este in Piatra-Neamţ, Judeţul Neamţ
- Înfiinţat în 1934
- Deschis turistilor cu taxa de vizitare.
Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ este unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraş, cu o impresionantă colecţie arheologică ce aparţine culturii eneolitice Cucuteni…
- Autor: preotul Constantin Matasă
- Conditii de vizitare: doar în programul stabilit şi contra cost.
Aşezat pe strada Mihai Eminescu nr. 10 din Piatra Neamţ, Muzeul de Istorie şi Arheologie a fost înfiinţat în anul 1934 de către preotul Constantin Matasă. Instituţia deţine o colecţie importantă de vestigii istorice aparţinînd diverselor civilizaţii, dintre care cel mai bine reprezentată este cultura Cucuteni (mil. IV-III î.Hr.), căreia îi sunt caracteristice obiectele din ceramică pictată cu motive în formă de spirală, meandre sau cercuri. De altfel, bogăţia vestigiilor de acest fel de pe teritoriul judeţului Neamţ a dus la crearea Centrului Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni şi deschiderea Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni.
Muzeul prezintă, alături de elemente ale culturii Cucuteni, aspecte din paleoliticul şi neoliticul timpuriu, ale civilizaţiei traco-geto-dacică din zonă, diverse aspecte din istoria locală din epocile modene şi contemporane.
Primele săli sunt dedicate epocii pietrei; începînd cu sala 9, vei găsi exponate din epoca metalelor, epoca bronzului (aprox. sec. XIX-XV î.Hr.), perioada mijlocie – reprezentată de culturile Costişa şi Monteoru (situl de la Costişa fiind chiar la 30 de km la sud de Piatra-Neamţ) şi perioada târzie, când teritoriul judeţului Neamţ a fost ocupat de reprezentanţii culturii Noua (sec. XIV-XII î.Hr.).
La fel de interesant de descoperit sunt sălile 17 şi 19 unde vei găsi aspecte referitoare la evoluţia economică, socială şi culturală a judeţului Neamţ pe tot parcursul Evului Mediu, fiind menţionate totodată şi evenimentele de importanţă majoră în istorie ce s-au petrecut pe acest teritoriu.
Nu în ultimul rând, sălile 25-26 sunt rezervate cabinetului numismatic, iar expoziţiile temporare se petrec în sala 28.
Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ a avut totodată o contribuţie importantă în cercetarea staţiunilor Bâtca Doamnei, Cozla, Calu şi întreprinderea de săpături arheologice respectiv activităţi de protejare a patrimoniului, în organizarea de expoziţii temporare (cum ar fi expoziţia temporară de ceasuri elveţiene organizată împreună cu Romulus Lupaşcu, în perioada iunie-iulie 2012), de colocvii, sesiuni ştiinţifice şi culturale.
Pret intrare |
Orar de vizita |
Expozita permanenta: – elevi, studenţi şi militari – 2 RON – individual şi grup adulţi – 4 RON Cabinetul numismatic / expoziţii temporare: – elevi, studenţi şi militari – 1 RON – individual şi grup adulti – 2 RON Taxa de fotografiere şi filmare: 10 RON |
Iarna: Marţi – Duminica: 9:00-17:00 (octombrie-martie)
|
Date de contact: strada Mihai Eminescu, nr. 10, Piatra-Neamţ, judeţ Neamţ. |
|
|