- Este în Mehadia, Judeţul Caraş-Severin
- Unitate geografică: Dealurile Banatului
Râpa Neagră este o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de 5 ha, constituită din conglomerate tortoniene, alcătuite din roci sedimentare…
- Cod monument Istoric:
- Altitudine: 150 – 200 m
Rezervația naturală se află în Dealurile Banatului, în partea nord-vestică a satului Mehadia, și reprezintă o arie constituită din conglomerate tortoniene din roci sedimentare: un strat grezos, urmat de altul marnos-nisipos, cu depozite carbonice. De-a lungul timpului, datorită fenomenelor naturale (dezgheț-îngheț, vânt, spălare, șiroire), a fost dezvelit de stratul moale de suprafață; rezultând o zonă decopertată natural, unde sunt vizibile stratele de rocă dură, de culoare negru-cenușiu.
Din punct de vedere geologic, aria protejată de interes național aparţine depresiunii intramontane Caransebeş Mehadia. Aceasta s-a constituit şi a funcţionat ca bazin de acumulare începand din Tortonian (perioadă a Miocenului, acum 7.246–11.608 milioane de ani). Procesul de sedimentare a continuat şi perioada următoare. Succesiunea tortoniană a început cu depozite grosiere, având în bază un orizont grezos-conglomeratic, urmat de altul marnos-nisipos, cu cărbuni. Apoi au urmat depozitele carbonatice.
Pe acest fond petrografic, apa meteorică a acţionat, prin spalare în suprafaţă şi a îndepărtat rocile moi, scoţând în relief stratele constituite din roci dure, rezultând o decopertare naturală. În acelaşi timp au acţionat şi curgerile de ape temporare, având ca rezultat o eroziune profundă, care a creat forme cu relief sculptural, respectiv torente. La baza pantei, torenţii se desfac în mai multe braţe, iar materialul adus de torent se depune sub forma unui con.
Date de contact: Din Băile Herculane se merge pe E 70 până în Mehadia. După ieşirea din comună, pe partea stânga a şoselei, poţi vedea rezervaţia.